U Brčkom održan stručni skup na temu „Poboljšanje logističkih tokova, uslova carinjenja i protoka roba u Brčko distriktu BiH“

U organizaciji „Trans Logistic“ – Udruženje logističara Brčko distrikt Bosne i Hercegovine danas je u Brčkom održan šesnaesti po redu stručni skup na temu „Poboljšanje logističkih tokova, uslova carinjenja i protoka roba u Brčko distriktu BiH“, koji je okupio veliki broj privrednika iz BiH i regije.

Image for news

Stručni skup otvorio je glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio se udruženju na organizovanju ovog važnog događaja.

„Današnji događaj je pokazatelj da se radi o značajnom skupu koji je okupio veliki broj ljudi kako iz Distrikta tako i iz čitave BiH, Hrvatske i Srbije. Ovaj skup je posebno važan za ljude koji se bave privredom, odnosno logistikom i organizacijom transporta kako u Distriktu tako i u čitavoj BiH“, kazao je Antić.

Na skupu prisutnima se obratio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić koji je istakao važnost regulisanja zakonskih regulativa na nivou BiH.

„Problemi u zakonskoj regulativi nisu samo u Brčko distriktu BiH, nego i na nivou države i treba napraviti pravne kanale da se Brčko pozicionira kao prirodno čvorište saobraćaja. Mi imamo komparativne prednosti, imamo i jedinu međunarodnu riječnu luku koja je povezana sa dunavskim i crnogorskim slivom i imamo veliki potencijal. Moramo harmonizirati zakone sa BiH i upozoriti sa ovog mjesta da je Brčko veliki potencijal, ne samo za privredni razvoj Distrikta, nego regije i BiH“, kazao je gradonačelnik.

Izvršni direktor „Belisar grupe“ Jovo Ilić kazao je da su ovi skupovi prilika da se na njima raspravi šta je potrebno da se uradi na poboljšanju logističkih tokova.

„Ovo je prilika i da se raspravi šta je to potrebno da se uradi i na poboljšanju carinjenju roba i generalno šta je to potrebno da Vlada pokrene kao inicijative s ciljem poboljšanja infrastruktura u Distriktu kako bi se omogućilo da naši privredni subjekti imaju kvalitetan dovoz sirovine i plasman svojih gotovih proizvoda na svjetska tržišta. Imamo ograničavajućih faktora i potrebno je riješiti s ciljem olakšanja privrednim subjektima“, kazao je Ilić.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević naglasio je da Vlada u saradnji s udruženjima ima cilj da pomogne kako bi se poboljšali logistički tokovi.

„Mi kao Vlada nemamo pravo da se umorimo u traženju rješenja i osluškivanju zahtjeva i potreba lokalnih privrednika kako bi uslovi u Distriktu bili takvi da se u potpunosti iskoriste kapaciteti koje imamo, ali također da ukažemo i na ono šta je neophodno uraditi kako bi u budućnosti Brčko ostalo u fokusu interesa i kako bi ostalo na trasama koje su bitne i značajne za same logističke operacije. Ovdje posebno naglašavam potrebu za elektrifikaciju pruge Tuzla – Vinkovci i ukoliko bi Brčko bilo zaobiđeno u tim planovima faktički bi bila uzaludna sva ulaganja koja su do sada napravljena u Distriktu tako da će jedna od poruka sa ovog skupa biti i to, a naravno da ćemo kroz institucije Vlade ukazati na to i relevantnim organima u BiH“, kazao je Gudeljević.

„Trans Logistic“ i LOGIN okupljaju stručnjake iz oblasti logistike i transporta među kojima su predstavnici vladinih institucija, javnih preduzeća i privatnih kompanija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Rumunije.