Vlada održala 21. vanrednu i okončala 43. redovnu sjednicu

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na nastavku 43. redovne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška subvencija za obnavljanje ili promjenu vrste poljoprivredne proizvodnje za poljoprivredna gazdinstva kojima su eutanazirane ili uginule životinje od bolesti afričke svinjske kuge.

Image for news

Svrha Programa je dodatna pomoć poljoprivrednim proizvođačima na području Brčko distrikta BiH koji su pretrpjeli štete prouzrokovane Afričkom svinjskom kugom na području Brčko distrikta BiH u 2023. godini. Visina sredstava za ovu namjenu odobrena je Budžetom Brčko distrikta BiH u iznosu od 1.950.000,00 KM.

Na sjednici Vlada je usvojila i Prijedloga zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt odluke o izmjenama i dopunama organizacionog plana Odjeljenja za javni registar, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o davanju poslovnog prostora na korištenje bez naknade „Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske – Odbor Brčko distrikt BiH“ i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na plan rada Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

Vlada je razmatrala i Izjave o fiskalnoj odgovornosti Odjeljenja za javne poslove za fiskalnu 2023. godinu, Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odjeljenja za obrazovanje, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH, Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, Ureda za pravnu pomoć, Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Izjave o fiskalnoj odgovornosti Komisije za papire od vrijednosti Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2023. godinu.

Vlada je razmatrala i obavijesti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o zaključku Vijeća ministara BiH, Preporuke institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH o SOS telefonskoj liniji, Sedmi izvještaj Komisije za procjenu štete od bolesti afričke svinjske kuge (dva zahtjeva) kao i informacije o „Ugovoru o pravu građenja, finansiranju, projektovanju i upravljanju tržnicom „Arizona“.   

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 21. vanredno sjednici na prijedlog Direkcije za finansije razmatrala je i očitovala se o setu zakona o platama predloženim od klubova i zastupnika Skupštine Brčko distrikta BiH.