Влада одобрила Нацрт закона о образовању одраслих Брчко дистрикта БиХ

3.5.2018. Чланови Владе Брчко дистрикта БиХ данас су у наставку 35. редовне сједнице разматрали и одобрили Нацрта закона о образовању одраслих у Брчком.

2018-05-03-35-i_36_RSV-Senad_Osmanovic

С обзиром да Дистрикт,  као и још једним кантоном у БиХ, и даље нема овакав закон, он би, како каже шеф Одјељења за образовање Сенад Османовић, значио пуно за све оне који из неког разлога до осамнаесте године нису завршили основно или средње образовање. 

„Овим законом омогућиће се свим лицима која немају завршену основну и средњу школу, а имају више година него што је то законом прописано, да се школују, као и лицима која желе да се преквалификују, доквалификују то јест прилагоде тржишту рада. Закон је потребан како би се становницима омогућило да током читавог живота уче“, објаснио је Османовић, додајући да ће се према овом закону организовати ванредна настава попут некадашње вечерње школе, а предводиће је постојећи наставни кадар, кога имамо довољно, а у складу са будућим правилницима. Подзаконским актима дефинисаће се и период трајања наставе, те остале појединости у вези са оваквим начином школовања. Османовић је напоменуо  и то да ће се плаћати школарина само за средње образовање или преквалификацију, а према утврђеном цјеновнику.

2018-05-03-35-i_36_RSV

Представници извршне власти данас су се позитивно изјаснили на амандман скупштинске комисије на измјене и допуне Закона о социјалној заштити Брчко дистрикта БиХ, којим је тражено да новчани износи додатка за туђу његу и помоћ буду увећани за пет одсто.

2018-05-03-35-i_36_RSV-Natasa_Stevanovic

Осим тога, данас је усвојен и трећи дио грантова из Кабинета градоначелника за период од 1. 4. до 31. 12. 2018. године. То су средства, како је секретар Владе Давор Шолаја казао, за редован рад вјерских заједница, удружења и Јавног предузећа „Радио Брчко“ д. о. о.

2018-05-03-35-i_36_RSV-Davor_Solaja