Влада Брчко дистрикта БиХ окончала 28. редовну сједницу

6.12.2017. Влада Брчко дистрикта БиХ окончала је данас 28. редовну сједницу на којој је примила к знању Информацију о реализацији пројекта "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења ЦЕБ II пројекат".
2017-12-06-Nastavak_28_RSV-1

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић подсјетио је да је Влада прије шест година започела поменути пројекат који се финансира средствима Развојне банке Савјета Европе, с циљем затварања колективних смјештаја за избјегла и расељена лица и успостављања концепта социјалног становања.

2017-12-06-Nastavak_28_RSV-Anto_Domic

"Године 2011. је урађена процјена да је за затварање колективних смјештаја у Брчком неопходно 1 470 000  евра. У међувремену је Рзвојна банка Савјета Европе пооштрила критеријуме у смислу квалитета градње и комуналне инфраструктуре, што је поскупило извођење радова и прва процјена средстава је сада недовољна. Схватили смо да само за Прутаче треба дупло више средстава него што смо одобрили, а да бисмо на осталим локацијама могли почети радити. То је постао проблем и предмет расправе на Влади из разлога што се цијени да су Прутаче важне зато што је тамо најтежа ситуација. Имајући у виду да треба што прије ући у посао Влада Брчко дистрикта БиХ је донијела закључак да се хитно обави разговор са Развојном банком Савјета Европе и затраже додатна средства како бисмо у исто вријеме покушали рјешавати све центре, а ријеч је о Прутачама, Буквику, Брки и Церику. Надам се да ће нам банка изаћи у сусрет и прихватити наше разлоге и специфичну ситуацију те да ћемо добити новац, с обзиром да су средства повољна", објаснио је замјеник градоначелника.

С обзиром да сједници Владе нису присуствовали чланови који имају афирмативне гласове Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању у Брчко дистрикту БиХ је пребачен на дневни ред 29. редовне сједнице као и Приједлог одлуке о задужењу Брчко дистрикта БиХ по пројекту "Лука Брчко".

Предлагач Нацрта закона о измјенама и допунама закона о фискалним системима Дирекција за финансије је предложила да се и ова тачка дневног реда пребаци на наредну сједницу Владе с обзиром да се о истој није изјаснио Економско-социјални савјет Брчко дистрикта БиХ.

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је Одлуку о прихватању приједлога Полиције Брчко дистрикта БиХ о реконструкцији Полицијског одбора и примила к знању Информацију о потреби парцелисања за насеља Брка, Буквик и Церик у оквиру реализације пројекта "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења – ЦЕБ пројекат" уз закључак да се пронађе рјешење за насеље Прутаче.