Одржана јавна дискусија о потреби за наставком социоекономских реформи

8.11.2018. У организацији Канцеларије специјалног представника Европске уније у БиХ данас је на Економском факултету у Брчком одржана јавна дискусија о потреби за наставком социоекономских реформи с циљем да се припадницима академске и пословне заједнице, те представницима невладиног сектора и студентима пружи прилика за разговор о приоритетима будућих власти и конкретним мјерама ка њиховом испуњењу. 
2018-11-08-Debata-Ekonomski_fakultet-2
 Јавну дебату у Брчком отворио је уводним говором замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ  Калдун Сино који је казао да је потребно радити на реформским агендама како би дошло и до већег запошљавања као и спречавања одласка младих из БиХ. 

„Ово је процес који укључује цијелу БиХ и све људе у БиХ како бисмо пронашли најбољи начин за рјешавање проблема“, казао је Синно. 

Панелиста на данашњој јавној дискусији био је и градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић који је казао да се реформска агенда, прије свега, треба фокусирати на изградњу правног оквира који ће, како је казао, обезбиједити владавину права на овим просторима. 

„То значи треба да донесемо законе и друге прописе који ће искључити сваку врсту субјективности у процесу доношења одлука, јер на тај начин ћемо обезбиједити владавину права и одредити ко је ко на позицији у систему власти. Уколико постоје добри закони и добре законске процедуре, онда је мање важно ко је на којој позицији. Управо то је задатак нас у локалним структурама – да обезбиједимо такве процедуре, да се не деси да се доносе прописи који ће бити по имену и презимену усмјерени на појединце и који ће тај простор за било какву субјективност сузити на најмању могућу мјеру. У таквој ситуацији и млади и сви други људи који живе у БиХ видјеће могућност и перспективу за остварење својих интереса“, казао је Милић.

2018-11-08-Debata-Ekonomski_fakultet-1 

Професор др Срђан Лалић, декан Економског факултета у Брчком, на јавној дискусији истакао је да је првенствено потребно креирати амбијент који ће новим нараштајима пружити сигурност и стабилност како не би млади одлазили са ових простора. 

„Млади треба да добију реалну шансу у реалном сектору код послодаваца“, казао је Лалић. 

Шевал Суљкановић, извршни директор за економска питања „Бимал“ Брчко дистрикта БиХ, казао је да послодавци морају приступити квалитетнијем уважавању и плаћању радне снаге. 

„Мислим да се може створити прилика да Брчко и БиХ постану интересантни за послодавце и за новозапослене. Сматрам да можемо доћи до позиције да послодавац кроз растерећење подигне плате, побољша услове, али упоредо мора се рјешавати и правни, политички систем како би грађани добили безбједност, јер мислим да 50% грађана одлази из БиХ управо због осјећаја несигурности“, казао је Суљкановић. 

Након јавних дебата одржаних у Сарајеву, Бањалуци, Зеници, Тузли и Брчком дебате о потреби за наставком реформи одржаће се још на два универзитета у БиХ. 

2018-11-08-Debata-Ekonomski_fakultet-3