У Градској вијећници отворена изложба слика „Албум сјећања на наше претке из Првог свјетског рата”

8.11.2018. У сарадњи са члановима Удружења потомака војника Србије из Првог свјетског рата СПКД „Просвјета“ синоћ је у Градској вијећници у Брчком поводом обиљежавања стогодишњице од побједе у Првом свјетском рату организовала изложбу око тридесет фотографија под називом „Албум сјећања на наше претке из Првог свјетског рата”.

2018-11-08-Izlozba-Album_sjecanja-1

Изложбу је отворио градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић који је у свом обраћању казао да фотографије показују упозорење на посљедице, али да су уједно и опомена да се такви догађаји више никада не понове. 

„То је догађај који је оставио неизбрисив траг на простору бивше Југославије и, између осталог, и на простору БиХ одакле је велики број добровољаца учествовао у ослободилачком рату на страни српске војске. Оваквом изложбом се указује на значај дешавања у том периоду. Такође, с обзиром на велики број жртава у том рату ово је и упозорење на посљедице и трагедије једног таквог великог оружаног сукоба. Да нам се овакви догађаји никада не понове“, казао је Милић. 

Драган Томић, предсједник СПКД „Просвјета“ Брчко дистрикта БиХ, захвалио се Савезу потомака из Србије из периода 1912–1920. године који су покренули пројекат 2014. године.

2018-11-08-Izlozba-Album_sjecanja-2 

„Овај пројекат покренули су када су креирали интернет портал гдје су грађани могли да шаљу фотографије својих предака који су учествовали у Првом свјетском рату. Били су изненађени када им је стигло преко 4.000 фотографија и то је једна велика збирка. Грађани још увијек могу путем сајта послати фотографију својих предака која ће бити уврштена у ову колекцију“, нагласио је Томић. 

Кустос брчанске Галерије Соња Ђуровић истакла је важност историјског записа и нагласила да је изложба фотографија прилика да се Брчаци упознају са великим ратницима Србије који су учествовали у Првом свјетском рату. 

„Изложба је обишла многе градове и надам се да ће сви Брчаци који воле историју, поштују претке и традицију уживати у изложби која ће трајати два дана. Изложба има велики значај како за Србе тако и за читав свијет“, казала је госпођа Ђуровић. 

Приликом свечаног отварања изложбе наступио је хор СПКД „Просвјета“ из Брчког и Александар Туркић који је извео пјесму „Плава гробница“ Милутина Бојића. 

СПКД „Просвјета“ поводом стогодишњице од побједе у Првом свјетском рату наставиће са активностима у амфитеатру Економског факултета у Брчком 9. новембра када ће у 18 часова бити приказан филм о Гаврилу Принципу, као и одржати јавна трибина о значају његовог дјела о којем ће говорити проф. др Александар Раковић. 

Свечана академија одржаће се 11. новембра у 18 часова у Дому културе на којој ће бесједити официр Марко Богосавац.

2018-11-08-Izlozba-Album_sjecanja-3