Одржан радни састанак партнера у пројекту прекограничне сарадње из области комуналних услуга

31.10.2018. У Градској вијећници у Брчком данас је одржан радни састанак партнера у пројекту прекограничног одрживог управљања водоводним и канализационим системима у којем учествују четири општине, Брчко и Пелагићево из БиХ те Сремска Митровица и Пећинци из Србије.

2018-10-31-Sastanak-Prekogranicna_saradnja-1

2018-10-31-Sastanak-Prekogranicna_saradnja-2 

Пројекат укупне вриједности од око 1. 200. 000 евра предвиђа изградњу нових објеката комуналне инфраструктуре, набавку опреме за потребу боље функционалности као и едукацију кадрова из ове области. 

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да ће Дистрикт од овог пројекта добити 280.000 евра додајући да ће његова реализација засигурно допринијети ефикаснијем пружању комуналних услуга на добробит свих грађана дистрикта Брчко. 

„ У сарадњи са Регионално развојном агенцијом „Срем“ из Руме као и општинама које учествују на пројекту, Влада Брчко дистрикта БиХ је приступила изради концепта који је успјешно израђен и предат у траженом року. Новац који ће Дистрикт, очекујемо и добити, искористиће се за набавку специјалног возила за одржавање канализационе мреже, посебног возила за снимање, односно праћење стања канализационе мреже и друге пратеће опреме. Ријеч је о пројекту који треба да допринесе ефикаснијем пружању комуналних услуга на добробит свих грађана дистрикта Брчко. Имамо добре изгледе да овај пројекат буде коначно и одобрен“, истакао је Милић. 

Томислав Јанковић, предсједник Скупштине града Сремска Митровица казао је да се ради о значајном пројекту.

2018-10-31-Sastanak-Prekogranicna_saradnja-3 

„ Драго ми је да поново сарађујемо и аплицирамо на фондове Европске уније те што су у овај пројекат укључене још двије локалне заједнице. Такође, за Сремску Митровицу јако је битна и изградња Центра за одрживи развој са центром оператера отпадних вода који би био јединствен не само на простору Србије, него и у читавом региону. Прекогранична сарадња нам је значајна и потребна и то се најбоље показало 2014. године када смо сви били у тешкој ситуацији због поплава“, казао је Јанковић. 

Милан Мирић, директор Регионалне развојне агенције Срем, такође се нада да ће пројекат имати добру пролазност и очекује да би почетком сљедеће године новац требао бити у оптицају. 

„ Ми смо у прошлој години у октобру били у Брчком и догаварали концепт овог пројекта. Након предаје пројекат је позитивно оцијењен и сада се налазимо у фази предселекције. Овај позив дао нам је далеко шире могућности у самом аплицирању и сви смо се усмјерили на тему инфраструктуре, комуналне услуге, набавке опреме, изградње дијелова канализационе мреже и наравно размјену знања и искуства кроз формирање заједничког Центра за обуку оператера за пречишћавање отпадних вода. Брчко дистрикт БиХ и његова администрација показала се као врло ефикасна и оперативна како и имплементацији и припреми пројеката тако и приликом достављања података и сл.“, казао је Мирић. 

Позив за достављање приједлога пројеката од стране Министарства финансија Владе  Републике Србије, Дирекције за европске интеграције Савјета министара БиХ и Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије у оквиру IPA II Програма прекограничне сарадње Србија-БиХ, био је отворен до 16.11.2017. године. 

Данашњем састанку присуствовали су представници Владе Брчко дистрикта БиХ, ЈП „Комунално Брчко“, општина Пелагићево, Пећинци и Сремска Митровица те представници Регионалне развојне агенције „Срем".