Одржана обука о борби против корупције за контакт лица у институцијама дистрикта

18.10.2018. У сарадњи са Комисијом за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције Владе Брчко дистрикта БиХ Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини данас је у Брчком организовала обуку о борби против корупције за контакт лица у институцијама Брчко дистрикта БиХ.

 2018-10-18-Obuka_o_borbi_protiv_korupcije-2

Сеад Шадић, предсједник Комисије за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције и главни координатор Владе Брчко дистрикта БиХ, истакао је важност данашње обуке на којој ће присутни бити едуковани да на прави начин пруже одговор овој појави.

 2018-10-18-Obuka_o_borbi_protiv_korupcije-1

„Реализација два антикоруптивна закона за нашу локалну заједницу веома је битна. Такође, предвиђеним акционим планом имамо неких седамдесетак активности које треба реализовати. Сада нам је, између осталог, фокус да контакт тачке које су именовале институције, јавна предузећа, фондови и установе реализују своја акта унутар својих институција, а циљ ове едукације је – да се покаже или укаже на који начин они то могу урадити. Комисија има циљ да до краја ове године, односно за наредну годину, у буџету Брчко дистрикта БиХ обезбиједе неопходна средства како би се након формирања канцеларије за превенцију и борбу против корупције могао примјењивати и Закон о заштити лица која пријављују корупцију. Вјерујемо да смо на добром путу и да ћемо успјешно то реализовати у наредном периоду“, казао је Шадић. 

Гордана Живковић, правни савјетник Комисије ОЕБС-а у БиХ, истакла је важност усвајања сета антикоруптивних закона на сједници Скупштине Брчко дистрикта БиХ као и Стратегије за борбу против корупције. Она је нагласила да је потребно радити на охрабривању институција да крену у имплементацију закона. 

„Сада смо ту да заједничким снагама кренемо у имплементацију, а управо данашња обука је једна од таквих прилика, јер је изузетно важно улагати у знање људи који ће се бавити овим питањима. Зато смо овдје данас окупили контакт лица из институција дистрикта да их упознамо са основним стварима шта је то што се од њих очекује како бисмо убрзали сами процес превенције корупције“, казала је Гордана Живковић. 

Едвин Брчвак, стручни савјетник за опште и правне послове у Одјељењу за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Брчко дистрикта БиХ, казао је да је данас имао прилику да од релевантних предавача стекне знање и искуство када је у питању борба против корупције. 

„Захваљујући стручном особљу данас сам стекао знање и искуство. Наш задатак је да као контакт лица у име институција, одјељења, јавних предузећа на нивоу наших институција формирамо властите акционе планове који ће бити усмјерени  ка борби против корупције“, казао је Брчвак.