Брчко домаћин манифестације „Њемачка у Босни и Херцеговини“

12.6.2018. Представништво њемачке привреде у БиХ уз подршку Амбасаде Савезне Републике Њемачке у Босни и Херцеговини (БиХ) данас је у Омладинском центру у Брчком организовало по четврти пут у БиХ, а први пут у Брчком, манифестацију под називом „Њемачка у Босни и Херцеговини“.
2018-06-12-Njemacka_u_BiH-3
2018-06-12-Njemacka_u_BiH-2

Манифестацији је присуствовао и градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић, који је у свом обраћању присутнима казао да од данашњег догађаја очекује да њемачки привредници Брчко дистрикт БиХ препознају као средину погодну за улагања.

„Сам приједлог да се одржи оваква манифестација у Брчком је можда и потврда да дистрикт располаже потенцијалима који би могли бити интересантни и за њемачке привреднике, а такође, ово је и нама прилика да се промовишемо са својим предностима. Очекујем од овог скупа да успоставимо одређену врсту контаката и да их у што краћем периоду развијамо како би дистрикт био мјесто гдје ће њемачки привредници препознати ову локалну заједницу као средину погодну за неку врсту улагања“, казао је Милић.

2018-06-12-Njemacka_u_BiH-4

Кристијана Хохман, амбасадорка СР Њемачке у БиХ, на данашњем отвaрaњу манифестације казала је да циљ Њемачке није само да пропагира њемачке производе у БиХ, него да се покаже колико Њемачка подржава БиХ и на путу ка Европској унији (ЕУ).

„Ми у БиХ имамо преко 250 фирми које су из Њемачке, али наш циљ није само да пропагирамо своје производе у БиХ, него ми желимо и показати колико Њемачка подржава БиХ на њеном путу ка ЕУ. Само јака БиХ као цјеловита земља има шансу да постане чланица ЕУ“, казала је Хохман.

Свен Торстен Потхоф, директор Представништва њемачке привреде у БиХ, у свом обраћању казао је да је Њемачка најважнији трговински партнер у БиХ.

„Ми као Представништво њемачке привреде у БиХ примјећујемо позитивне трендове када су у питању трговинске размјене између ове двије земље, а та трговинска размјена годишње износи 1,7 милијарди евра, што је показатељ да је Њемачка најважнији трговински партнер у БиХ.“

Данашњи догађај окупио је велики број њемачких организација, институција и фирми с циљем представљања њиховог ангажмана и рада у БиХ као и фирме и организације из БиХ.

Поред Представништва њемачке привреде у БиХ и Амбасаде СР Њемачке у БиХ, посјетиоци су имали прилику упознати се са радом њемачких организација као што су: Goethe Institut, GIZ (Друштво за међународну сарадњу), Њемачка служба за академску размјену (DAAD), Schüler Helfen Leben, Help e.V, Централна канцеларија за школство у иностранству (ZfA) као и са радом фондација Heinrich Böll, Konrad Adenauer и Friedrich Ebeрт, те невладиних организација које подржава Њемачка „Снага жене“ из Тузле и Хелсиншки комитет Републике Српске.

Међу излагачима на данашњем догађају нашли су се и познати њемачки брендови Ауди, Фолксваген, Беурер, као и Њемачки центар за роботику. Манифестацији су се придружиле и компаније са сједиштем у Брчко дистрикту БиХ, као што су „Воћар“ д.о.о., „Боснаплод“ д.о.о., „Брчко гас“ д.о.о., „Енерго систем“ д.о.о. и „Термоелектро“ д.о.о., те компаније „Интершпед Логистицк“ д.о.о. и ТЕМ Мандекс д.о.о.

2018-06-12-Njemacka_u_BiH-5

У склопу догађаја за учеснике је организовано и такмичење у фудбалу гдје су спорташице Женског фудбалског клуба „Локомотива“, Брчко, показале учесницима своје вјештине. За најмлађе је организован и дјечји кутак са ликовним радионицама и убрзаним курсевима њемачког језика.

Прије почетка данашње манифестације „Њемачка у Босни и Херцеговини“ градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић у Градској вијећници одржао је састанак са Кристијаном Хохман, амбасадорком СР Њемачке у БиХ.

2018-06-12-Njemacka_u_BiH-1