Амбасадорка Републике Словеније боравила у првој званичној посјети Дистрикту

18.5.2018. Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић примио је данас у прву званичну посјету амбасадорку Републике Словеније у Босни и Херцеговини Њ. е. Зорицу Букинац.
2018-05-18-Posjeta_Ambasadorke_Slovenije

Градоначелник је гошћи пожелио добродошлицу и истакао да су теме разговара са амбасадорком Букинац, поред заједничког пројекта у школству за који постоји интерес да се настави имплементирати, биле и будућа сарадња Републике Словеније и БиХ, односно Брчко дистрикта БиХ и у другим областима за које постоји интерес да се она развија.

Конкретан повод њене посјете је реализација пројекта који се одвија у брчанском школству уз помоћ Републике Словеније, а који промовише медијацију као начин рјешавања сукоба у вршњачком насиљу. 

„Са моје стране је упућена и једна констатација – да Република Словенија заиста представља једног поузданог партнера за БиХ, тим прије и за дистрикт Брчко. Постоје, наравно, све те области у којима видимо додирне тачке, а то значи и могућност за сарадњу. Својевремено је постојала и озбиљна иницијатива, 2008. године, о отварању Љубљанског универзитета као јавног универзитета у дистрикту. Дотакли смо се свих тих питања гдје потенцијално постоји могућност за сарадњу, размијенили смо информације и даље ћемо говорити наравно о тим темама, биће прилике. Оно што је битно то је да постоји расположење и са једне и са друге стране“, истакао је Милић. 

Амбасадорка Словеније Букинац, овом приликом је истакла да је Босна и Херцеговина Словенији веома важан партнер за међународно-развојну сарадњу, од чијих садржаја су им на првом мјесту дјеца, млади, савремене и зелене технологије. Истакла је да су државе ЕУ највећи партнер БиХ, да највећи инвеститори у БиХ долазе из Европске уније, као и највише међународне развојне помоћи. Нагласила је да је Словенија пети по реду трговински партнер БиХ, док је Босна и Херцеговина трећа по реду за словеначку привреду и капитал. 

„Предузећа са словеначким капиталом или у већинском власништву у Босни и Херцеговини запошљавају отприлике 15.000 држављана БиХ, тако да тај интерес у реалном сектору постоји и имплементира се сваки дан. Наравно, за још побољшања те слике постоје интереси и апетити. Важно је пословно окружење, коректна пословна пракса. То је оно што може привући и даље инвестиције и пословну сарадњу“, рекла је Зорица Букинац. 

Она је додала и да, када је ријеч о регионалној интеграцији која је важан елемент на путу приближавања у европске интеграције, Словенија посвећује велику пажњу младима и образовању, тако да су та размјена и напредак у БиХ од изузетно велике важности. Како је додао градоначелник Милић,  постоји и иницијатива о могућности одржавања догађаја у вези са пчеларством у дистрикту сљедеће године јер је УН, управо на приједлог Словеније, пред крај прошле године, једногласно потврдио резолуцију да ће се сваке године 20. мај обиљежавати као Свјетски дан пчела.