Одржано савјетовање архивских радника БиХ у Брчком

11.5.2018.

У организацији Архивистичког удружење БиХ, 7. и 8. маја 2018. године у Дому културе у Брчком, одржано је савјетовање архивских радника Босне и Херцеговине чији је домаћин била Служба за архив Одјељења за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ. Савјетовање је одржано с циљем едукације, стручног усавршавања и размјене искустава архивских радника. На савјетовању је учествовало 105 архивских радника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Словеније и Турске.

2018-05-11-Savjetovanje_arhivskih_radnika-1
2018-05-11-Savjetovanje_arhivskih_radnika-3

На отварању савјетовања архивских радника Босне и Херцеговине присутнима су се обратили у име домаћина предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић и организатора предсједница Архивистичког удружења БиХ Споменка Пелић.

Покровитељи савјетовања су Влада и Скупштина Брчко дистрикта БиХ, а спонзори Јавно предузеће „Комунално Брчко“, Јавно предузеће „Путеви Брчко“ те брчанске фирме „Воћар“, „Биљана“, „Боснаплод“ и „Вода Маја“.

На овом традиционалном скупу архивских стручњака презентована су 23 стручна рада и саопштења о проблематици која је веома актуелна за архивску дјелатност, а односе се на сљедеће тематске цјелине:

-          Архивско законодавство између теорије и праксе,

-          Просторни капацитети архивских установа. 

У склопу савјетовања уприличени су и додатни садржаји којим је домаћин савјетовања настојао да гостима представи град Брчко, његову културну баштину те природне и привредне потенцијале. У вези са тим организовано је:

- приказивање документарног филма: Брчко кроз историју, у копродукцији Службе за архив и РТВ ХИТ;

- обилазак културно-историјског насљеђа Брчког: Галерија „Шимун“ и Музеј „Зидине“ – Дубраве, Кула – Бијела, кућа породице Заимовић – Горњи Зовик, културно-историјски споменици у граду и посјета Легату Екмечић;

- пловидба Савом. 

Свим учесницима савјетовања уручени су скромни поклони наших домаћих произвођача: „Воћар“ – Горњи Рахић, „Биљана“ – Маоча, „Боснаплод“ – Брчко и „Вода Маја“ – Рашљани. 

Служба за архив Одјељења за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ осјећа велики понос и задовољство што је била домаћин једном оваквом скупу те пружила допринос за унапређење и афирмацију, како архивске струке и дјелатности у Брчко дистрикту БиХ,  тако и  промоцији нашег града. Радујемо се оваквим пројектима и у будућности. 

2018-05-11-Savjetovanje_arhivskih_radnika-2