Делегација из Каjсерија из Турске у посјети Дистрикту

16.4.2018. У тродневној званичној посјети Брчко дистрикту БиХ борави делегација из града Каjсери из Турске коју чине представници Управног одбора Привредне зоне Каjсерија. Пословни контакти започели су на првом Бизнис форуму Брчко дистрикта БиХ, а данас су се састали са члановима Владе Брчко дистрикта БиХ који су задужени за области које су од интереса за инвеститоре.
2018-04-16-Posjeta_dlegacije_iz_Turske-1

Тахир Нурсакан предсједник Управног одбора Привредне коморе Кајсери навео је да је делегација овог града у марту посјетила Дубаи гдје планирају да отворе експо центар.

"Друга регија гдје планирамо отворити сличан експо центар је Брчко, на подручју Аризоне. Радимо и пројекат за рециклажу и још два пројекта: пројекат соларне енергије и вјетрењача. То су пројекти који траже технички рад и уколико превазиђемо све потешкоће све ове инвестиције бисмо преусмјерили овде. Желимо пренијети наше искуство и донијети нова запослења у овај град", додао је Нурсакан. 

"Брчко је отворена средина која жели да привуче што већи број инвестиција али оно што је веома битно је да било каква улагања у дистрикт Брчко и покретање привредних активности мора да буде синхронизовано и са нашом привредном комором са већим ангажманом Одјељења за привреду јер циљ свих будућих активности не може да се одвија на штету оних који тренутно егзистирају и раде у нашем граду", истакао је градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић. Он је дао подршку настојањима за инвестирање у Брчко дистрикт БиХ, али уз поштовање законских и статутарних процедура Дистрикта, и најавио у наредним данима састанак са привредницима у Србији с циљем подстицања улагања.

2018-04-16-Posjeta_dlegacije_iz_Turske-2 

Дамир Булчевић, главни координатор Владе Брчко дистрикта БиХ, који је и боравио у званичној посјети овој индустријској регији истакао је да Кајсери запошљава 70 000 људи те да на њиховом простору егзистира 1 200 фабрика.

"Одлучили су да своје капацитете прошире на цијели свијет и изграде два експо центра, један у Дубаију, а други у Брчком. Поред тога ту су и одређене инвестиције када је у питању прикупљање и прерада пластике јер у цијелој БиХ нико се тиме не бави, инвестиција производње мадраца и филца за мадраце. Уколико би дошло до реализације пројеката, у Брчком би било запослено око 200 људи. Волио бих да покажемо да можемо бити примјер у БиХ и региону", закључио је Булчевић.