Отворена изложба академског вајара Петра Хрануеллија

13.4.2018. У Умјетничкој галерији Брчко дистрикта БиХ синоћ је свечано отворена изложба академског вајара Петра Хрануеллија.
2018-04-13-izlozba1
Петар је поријеклом са Брача, а живи и ствара у Загребу. Члан је Хрватског друштва ликовних умјетника. Његове скулптуре нашле су мјесто у многим приватним колекцијама као и музејским и галеријским збиркама у земљи и иностранству. Поред Хрватске излагао је у региону, али и у земљама Европе (Холандија, Данска, Енглеска, Њемачка).
2018-04-13-izlozba2
Изложба коју посјетиоци могу да виде у Брчком броји 40 скулптура рађених у мермеру, личком камену бизеку и бокситу. Његова поетика радознала је и провокативна. Она одише тежњом да помири анимозитет између људске природе, нагона који нас воде, а које често потискујемо и културе која неријетко пропагира лажни морал. Изложба одише екстраваганцијом јер на необичан начин симболише либидо као покретача свих животних процеса па и оних стваралачких. Тијело жене један је од главних мотива. Она је Венера, мајка, симбол живота и рађања. Венера као симбол женске моћи стављена је на пиједестал Петрове умјетничке поетике.
Изложба је отворена до 12. маја.