Замјеник градоначелника о статусу Брчко дистрикта БиХ са студентима из Јужне Каролине

12.4.2018. У посјети Брчко дистрикту БиХ данас је боравило десет студената са Универзитета Клемсон у Јужној Каролини који проводе три и по мјесеца у оквиру програма студирања у иностранству на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а у оквиру Центра за студије Сједињених Америчких Држава. Они су с циљем што бољег сагледавања политичке ситуације на Балкану обишли Сарајево и Мостар, а данас их је у Градској вијећници угостио замјеник градоначелника Анто Домић, који им је објаснио специфичности као и настанак и развој Брчког од деведесетих година до данас.
2018-04-12-Posjeta_Americkih_studenata-1

"Ово је била одлична прилика да од замјеника градоначелника сазнамо како се политичка ситуација мијењала у Брчком током протеклих година. Хвала му на издвојеном времену. Наш циљ је да директно од политичких представника чујемо каква је политичка ситуација у овом дијелу Балкана. Сљедећи град који ћемо обићи је Бањалука" , рекла је Џесика Колинс из Центра за студије САД-а.

2018-04-12-Posjeta_Americkih_studenata-2

Анто Домић, замјеник градоначелника, нагласио је да су се студенти интересовали за специфичности Брчко дистрикта БиХ, начин на који комуницирамо, утицај ентитета на организовање администрације, везе са државом и његове надлежности.

"Највише их је занимало зашто је Брчко дистрикт БиХ оформљен на овај начин, као јединица локалне самоуправе. Пренио сам им неке кључне податке како би могли разумјети наш уставно-правни положај у односу на остатак БиХ. Иако је то веома комплексна материја, изазвала је интерес код студената и низ питања", закључио је Домић.