Одржана свечана академија поводом Дана дистрикта

8.3.2018. Свечаном академијом у Дому културе Брчко дистрикт БиХ обиљежио је 18 година постојања уз присуство бројних међународних званичника, гостију из ентитетских и институција БиХ, дипломатског кора у БиХ, представника вјерских заједница те представника извршне, законодавне и судске власти, као и привредног и културног живота Брчко дистрикта БиХ.
2018-03-08-Svecana_akademija-7
2018-03-08-Svecana_akademija-6 

Свечана академија одржана је у организацији извршне и законодавне власти дистрикта Брчко, а присутнима су се осим челних људи Дистрикта обратили и супервизор за Брчко Денис Херн и замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Халдун Сино.

2018-03-08-Svecana_akademija-2

Званичници Дистрикта у својим говорима осврнули су се на период од прије осамнаест година када је створена нова административна јединица локалне самоуправе Брко дистрикт БиХ, кондоминијум два ентитета, а која се налази под суверенитетом Босне и Херцеговине на коју су ентитети пренијели своје надлежности. 

Градоначелник Синиша Милић рекао је да данас  када обиљежавамо 18. годишњицу формирања Брчко дистрикта БиХ, с поносом можемо констатовати да ова локална заједница наставља да се развија као стабилно мултиетничко друштво. "Требамо бити искрени и признати да заслуге за то, првенствено, припадају становницима  Брчког – без разлике, Србима,  Бошњацима, Хрватима и осталима. Они су ти који су одлучили да након тешких и сурових ратних година и страдања, личних и породичних трагедија, крену путем помирења и изградње боље будућности за себе и за своју дјецу, и то овдје у Брчком. Оно што данас од нас очекују, међутим, јесу конкретни резултати на плану привредног опоравка, отварања нових радних мјеста и запослења, те рјешавања основних комуналних проблема тамо гдје они још увијек постоје. Са таквим захтјевима се суочавамо сваки дан. Ако се то има у виду, онда је више него очигледно да стабилни мултиетнички односи не могу бити довољан квалитет актуелног друштвеног и политичког тренутка у Брчком. Због тога је више него јасно да је крајњи тренутак да започнемо рад на драстичној промјени садашњег стања и враћању Брчког на мјесто на коме би се морао налазити с обзиром на драгоцјене природне и комуникацијске ресурсе и подстицајан административни статус.  Тај статус нам пружа могућност да много више него остале локалне заједнице будемо господари своје судбине, али нам и намеће посебне одговорности, веће него што има иједно друго локално руководство у БиХ. Морамо констатовати да улагања у привреду и различите програме самозапошљавања у протеклим годинама, биљеже позитивне, али недовољно добре резултате на плану раста привредне активности и отварања нових радних мјеста. То, нажалост,  може обесмислити све наше активности, а нарочито планове да Брчко буде град младости у који ће се долазити и остајати, умјесто да млади будућност траже у другим земљама далеко од Брчког и БиХ. Треба нам данас и убудуће много више рада а много мање политике. Морамо бити  много ефикаснији него до сада. Нарочито када је у питању трошење капиталног буџета", истакао је градоначелник Синиша Милић у свом обраћању.

2018-03-08-Svecana_akademija-3 

"Када након осамнаест година погледам достигнути успјех морам констатовати да смо се кретали правим путевима по којим се морамо наставити кретати, али их је нужно стално и изнова чинити бољим и чвршћим. У животу ништа није онако као што изгледа, на први поглед, па отуда и ово наше друштво, оно није ни близу оног које би свако од нас желио. Оно је несавршено јер је бременито разним проблемима који код наших становника стварају песимизам, апатију и безнађе. Без обзира на све проблеме и потешкоће увјерен сам да у Брчацима има још снаге, жеље и воље да се тргну из учмалости и супротставе свим негативностима као што су корупција, непотизам, незапосленост, слабост институција и економска неједнакост и да се посветимо европским вриједностима које су наша одредница и циљ. Страхове које имамо једни од других и свеопште неповјерење у све и свакога можемо превазићи изградњом европског пута који нам гарантује просперитет који желимо и требамо", рекао је замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић.

2018-03-08-Svecana_akademija-4

Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ, казао је да су годишњице прилика да се размисли шта се заиста постигло. Он је казао да, нажалост, још увијек није пронађен најбољи рецепт како да се изузетност и предности Дистрикта боље користе за јачање привредног развоја и квалитетнији живот сваког појединца.

2018-03-08-Svecana_akademija-1

"Годишњице су прилика да се размисли о томе шта смо заиста постигли. Да ли смо узевши у обзир нашу изузетност и потенцијале створили економски стабилну и за сваког грађанина безбједну заједницу, да ли нудимо перспективу и осамнаестогодишњацима и свима онима који желе да свој живот граде у дистрикту!? Многи међу нама, а и око нас ће рећи да смо успјешни, чак успјешнији од осталих. Мислим да још увијек нисмо пронашли најбољи рецепт како нашу посебност и наше предности боље користити за јачање привредног развоја и квалитетнији живот сваког појединца. Дистрикт се често суочава са озбиљним политичким изазовима. Ипак, потребно је казати да тежа политичка неслагања не утичу на стабилност и елементарну функционалност наших институција што је препознала и Канцеларија супервизора за Брчко. ЕУ интеграцијама смо дали велики допринос и сигуран сам да пажњу међународне заједнице можемо очекивати и у наредном периоду. Дистрикт и БиХ имају своју будућност, а то је европски пут", казао је Кадрић.

На свечаној академији пригодним програмом представили су се Бањалучка филхармонија – гудачки оркестар, сопран Ведрана Шимић и балетски пар Кечо.

2018-03-08-Svecana_akademija-5