Говор градоначелника Синише Милића на свечаној академији

Ваше екселенције,

Даме и господо, драги пријатељи!

Данас је важан дан за дистрикт Брчко, када се присјећамо почетака, али и говоримо о будућности, што је још важније.

2018-03-08-Gradonacelnik-Svecana_akademija

Историјски посматрано, 18 година је кратак временски период. Свакако недовољан за уочљиве друштвене промјене, вриједне пажње. Међутим, ако то кратко вријеме обиљеже догађаји и промјене какви су се у протеклих 18 година десили у Брчко дистрикту БиХ, онда је тај период свакако вриједан пажње и анализе. И о тој теми ће се сигурно тек писати.

Од марта 2000. године, када је као кондоминијум проглашен Коначном арбитражном одлуком, у њему су се, за друштвена кретања, непојмљивом брзином мијењали друштвени односи и начин функционисања ове локалне заједнице.

Прије свега, постала је то прва локална заједница у БиХ у којој је формирана мултиетничка власт, коју су вршили представници сва три, до јуче зараћена, а од успостављања дистрикта три конститутивна народа.  Процес повратка људи и имовине у БиХ прво је и најпотпуније окончан управо у Брчком.

На том путу изградње институција дистрикта значајну помоћ је пружила и међународна супервизија кроз институцију супервизора, чији су ауторитет и овлашћења неријетко били пресудни за отклањање недоумица, неспоразума и блокада како би дистрикт могао даље.

Супервизија је од 2012. године у стању мировања, а дистрикт је са свим врлинама и манама, специфичностима и особеностима остављен да без извршних овлашћења супервизора настави трасирани пут.

Данас када обиљежавамо 18. годишњицу формирања Брчко дистрикта БиХ, с поносом можемо констатовати да ова локална заједница наставља да се развија као стабилно мултиетничко друштво.

Том чињеницом, могу и треба да се похвале политичари, чланови извршне и законодавне власти у Брчком од 2000. године, представници међународних организација и сви други домаћи и страни ауторитети укључени у имплементацију Коначне арбитражне одлуке, све до данашњих дана.

Међутим, треба бити искрен и признати да заслуге за то, првенствено, припадају становницима  Брчког – без разлике, Србима, Бошњацима, Хрватима и осталима. Они су ти који су одлучили да након тешких и сурових ратних година и страдања, личних и породичних трагедија, крену путем помирења и изградње боље будућности за себе и за своју дјецу, и то овдје у Брчком.

На минулим локалним изборима они су свима нама који данас обављамо важне дужности у овој локалној заједници пружили прилику да докажемо да смо достојни њих и њихове одлуке.

Оно што данас од нас очекују, међутим, јесу конкретни резултати на плану привредног опоравка, отварања нових радних мјеста и запослења,те рјешавања основних комуналних проблема тамо гдје они још увијек постоје. Са таквим захтјевима се суочавамо сваки дан.

Ако се то има у виду, онда је више него очигледно да стабилни мултиетнички односи не могу бити довољан квалитет актуелног друштвеног и политичког тренутка у Брчком, да бисмо могли да кажемо како смо урадили добар посао, због кога треба да осјећамо претјерано задовољство, а свакако, нису једини одговор који грађани желе да чују од нас, када сумирамо резултате властитог рада, па ево, и на овај свечани дан, на овој свечаној академији.

Због тога је више него јасно да је крајњи тренутак да започнемо рад на драстичној промјени садашњег стања и враћању Брчког на мјесто на коме би се морао налазити с обзиром на драгоцјене природне и комуникацијске ресурсе и подстицајан административни статус.

Тај статус нам пружа могућност да много више него остале локалне заједнице будемо господари своје судбине, али нам и намеће посебне одговорности, веће него што има иједно друго локално руководство у БиХ.

Морамо констатовати да, улагања у привреду и различите програме самозапошљавања у протеклим годинама, биљеже позитивне, али недовољно добре резултате на плану раста привредне активности и отварања нових радних мјеста. То, нажалост, може обесмислити све наше активности, а нарочито планове да Брчко буде град младости, у који ће се долазити и остајати, умјесто да млади будућност траже у другим земљама далеко од Брчког и БиХ.

Треба нам данас и убудуће много више рада, а много мање политике.

Нисам сигуран да ми овдје у Брчком можемо допринијети рјешавању било којег крупнијег политичког проблема на нивоу БиХ, али зато у бескрајним и недјелотворним политичким расправама које се често и не дотичу Брчког, можемо изгубити драгоцјено вријеме за рјешавање проблема наших суграђана.

То подсјећа на вјештачки конфликт интереса у коме, не могавши да се одлуче за једну од опција, протагонисти на крају остају у мјесту, а то у нашем случају значи не стагнацију, већ пропадање.

И то, нажалост, често чинимо, чак и када су пред нама комуналне теме или питање обезбјеђења бољих услуга у здравству, што није луксуз, већ најосновнија потреба.

Надам се да ћемо убудуће много озбиљније поступати. То се једнако односи и на реализацију подстицајних мјера у привреди и формирање пословних зона које треба да буду мјеста привлачења и груписања нових пословних инвестиција.

Морамо бити  много ефикаснији него до сада. Нарочито када је у питању трошење капиталног буџета.

У овој години, очекује нас рад на неколико крупних пројеката, од обилазнице, проширења Булевара мира, постављања кружних токова па до изградње једног или два обданишта и савремене дворане са затвореним и отвореним базенима. Морамо учинити више да ови пројекти буду мјерљиви количином изведених грађевинских радова, а не само ставка у буџету која се преноси из године у годину.

Када је у питању политичко дјеловање институција дистрикта, које је незаобилазно за стварање повољног правног и економског амбијента, Брчко треба да настави путем сарадње са ентитетима и институцијама БиХ чувајући свој положај и статус дефинисан Арбитражном одлуком и Уставом БиХ, али и уважавајући легитимне интересе Републике Српске и Федерације БиХ на овом подручју, који су као такви препознати и гарантовани тим правним актима. У том смислу је од велике важности да што прије окончамо процес фискализације због чега нам се из ентитета упућују оправдане критике.

За нас је, такође,  од кључног значаја да  наставимо јачати институционални оквир као и практично дјеловање институција Дистрикта како би показали да смо након тзв. замрзавања међународне супервизије на овом подручју спремни да у потпуности и трајно преузмемо одговорност за дистрикт у своје руке.

У том смислу, мислим да је од посебне важности да Влада, као извршни орган, ДОБИЈЕ  већу самосталност у оперативном дјеловању, наравно, уз ефикасан надзор Скупштине, како то и предвиђа Статут ове локалне заједнице.

Да бисмо доказали зрелост, какву са собом носи политичко пунољетство, неопходно је и да у што скорије вријеме усвојимо преостале антикоруптивне законе али и омогућимо даље јачање владавине права, која подразумијева доношење ваљаних прописа, као и њхову досљедну примјену у пракси. То је веома важно за потенцијалне инвеститоре, али и за стварање осјећаја безбједности код грађана, што за директну посљедицу има њихово снажније повјерење у институције система.

Даме и господо, заједничка визија изградње и позиционирања Брчког као јаког привредног центра, као града спорта и  културе, у коме дјелују квалитетне образовне установе и у коме егзистира модеран здравствени центар, није нешто што представља далеку будућност, али реализација те визије, за почетак, захтијева реално сагледавање постојећег стања и нашу максималну посвећеност раду на тим питањима.

За све ово нама нису потребне нове политичке платформе и коалициони споразуми на чије усаглашавање у формалном смислу, пословнично, трошимо највећи дио мандата, већ истинско разумијевање стварних потреба наших суграђана.

И на крају, јасно је да међу нама који обављамо важне  функције у  Брчком постоје различита мишљења и позиције када је ријеч о одређеним питањима из не тако давне, а болне прошлостим која нас оптерећују. Сигуран сам, међутим, и да је данас велики терет и одговорност управо на нама да, уважавајући све те околности и другачије погледе, направимо одлучујући искорак у правцу изградње повјерења и разумијевања.

Да бисмо то и остварили, потребан нам је заједнички поглед у будућност, без освртања и гледања у ретровизор, јер само тако можемо ићи напријед и створити услове за бољи живот за сву дјецу Брчког.

Уз наду да ће тако и бити, срећан вам Дан дистрикта, а свим дамама упућујем искрене честитке поводом 8. марта – Међународног дана жена.