Милић и Тегелтија потписали Споразум о изградњи обданишта у Брчком

4.12.2017. Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић и министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија потписили су данас у Брчком Споразум о финансирању пројекта изградње обданишта у овој локалној заједници донаторским средствима Владе Републике Србије, у вриједности од 500 000 евра.
2017-12-04-Tegeltija-3

Градоначелник Синиша Милић изразио је задовољство што је потписивањем споразума и формално започела процедура реализације донаторских средстава. Он је изразио захвалност предсједнику Републике Србије али и предсједнику Републике Српске који је на одређен начин посредовао и предложио да и Брчко дистрикт БиХ уђе у расподјелу додјеле средстава.

"Овде не постоје и не треба помињати никакве политичке конотације. Ова донација је у функцији грађана дистрикта Брчко и дјеце која ће користити услуге обданишта. Ми смо у процедури добијања грађевинске дозволе за тај објекат који ће се градити на локацији насеља Илићка. Било је идеја да се гради на подручју Српске вароши, међутим, због неријешених имовинскоправних односа и потребе да што раније кренемо у процедуру, опредијелили смо се за пометнуту слободну локацију", објаснио је градоначелник Милић.

Ријеч је о површини од око 2.500 квадратних метара, а објекат би требао да буде површине од око 1000 квадратних метара и намијењен за боравак око 100 дјеце.

Градоначелник Милић је напоменуо да ће објекат бити изграђен по највишим стандардима.

"Битно је да на овај начин обезбијеђујемо транстпарентност и да ће пројекат бити реализован у складу са позитивним законским прописима који важе на простору дистрикта али уз подршку и контролу Владе Републике Српске. Упоредо са реализацијом овог пројекта у буџету Брчко дистрикта БиХ планирана су средства за пројектовање, а вјероватно и изградњу, још два обданишта на подручју дистрикта јер су то реалне потребе грађана", рекао је Милић.

2017-12-04-Tegeltija-4

Министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија нагласио је да Влада РС има улогу да обезбиједи да сви кандидовани пројекти буду завршени и да буду у функцији. 

"Постоји још неколико корака до самог почетка изградње вртића као што су: процедура учешћа у комисијама за избор најповољнијег понуђача, оцјена квалитета радова и свега што је потребно да се уради али и сигурност извођача радова да ће сви послови бити плаћени на вријеме. Средства су на пословном рачуну Владе Републике Српске и са роковима како буду доспјевале ситуације ми ћемо плаћати пројекте", додао је министар Тегелтија.

Он је нагласио да је укупна донација Владе Републике Србије 5 милиона евра која ће, осим у Брчком, бити распоређена и на локалне заједнице у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Министар Тегелтија је закључио да је на радном састанку градоначелника Брчко дистрикта БиХ упознао са активностима које припрема Влада Републике Српске, а у вези са изградњом ауто-пута од Бањалуке до Бијељине који би пролазио кроз Брчко.

2017-12-04-Tegeltija-5