Министри Глухаковић и Ђокић у посјети Дистрикту

19.4.2017. Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарали су у Брчком са градоначелником Синишом Милићем и његовим сарадницима о заједничким пројектима из енергетске области, могућностима заједничких наступа у области сектора туризма те инфраструктурним пројектима као и бројним другим темама које су од обостраног интереса.
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-2
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-5
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић изразио је задовољство посјетом министара Републике Српске и њиховим интересом за допринос развоју Брчко дистрикта БиХ. "Мислим да је ово добар модел и образац сарадње на институционалном нивоу, а постоји обострани интерес и потреба за сарадњом и са Федерацијом БиХ. Разговоре које смо данас започели настављамо на оперативном плану и надам се да ћемо врло брзо бити свједоци резултата ове посјете", истакао је градоначелник Милић.
 
Министар Ђокић је нагласио да Брчко посједује респектабилне индустријске капацитете које треба ставити у функцију те додао, да би се једна од пословних зона – бивши текстилни комбинат "Интерплет" ускоро могао да припреми за понуду заинтересованим инвеститорима.

Он је подсјетио да Република Српска има стратегију развоја енергетике до 2030. године у оквиру које је планирана и гасификација на њеној територији.
"Магистрални гасовод води од Бијељине до Бањалуке и Новог Града. Брчко, свакако, треба да се укључи у реализацију тог пројекта", напоменуо је Ђокић.
 
Он је рекао да је на састанку исказао спремност Владе Републике Српске да финансира израду пројекта за изградњу моста у Крепшићу на магистралном путу  Брчко–Бањалука, у близини мјеста гдје је прије три године у поплавама уништен стари прелаз преко рјечице Тиње.

2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-3 

"Република Српска је протеклих година снабдијевала Брчко дистрикт БиХ електричном енергијом по цијенама знатно мањим од тржишних, те је на тај начин, на основу разлике у цијени, свим грађанима ове локалне заједнице донирала 27 милиона КМ", напоменуо је Ђокић.
 
Он је додао да је то највећа донација која је од било кога стигла у дистрикт, те да би ускоро требао да буде постигнут договор о наставку сарадње у вези са снабдијевањем дистрикта електричном енергијом по повољним условима.
 
Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је да Брчко дистрикт БиХ једини простор у БиХ који нема фискализацију и да је жеља Владе Српске да се уреди и ова област да би се отклониле сумње у вези са постојањем сиве економије, црног тржишта, поготово промета робе преко тржног центра "Аризона".
Глухаковић је указао на важност хармонизације прописа у области трговине, посебно у вези са прометом уља за ложење на бензинским пумпама.
 
Он је навео да је једино у дистрикту дозвољен промет тог енергента на бензинским пумпама.

"Спремни смо да отклонимо све спекулације у вези са прометом уља за ложење на подручју дистрикта. Промјеном Закона о трговини, Република Српска је знатно повећала износ средстава у буџету. Процјењује се да је остварено око 65 милиона КМ више у односу на период када се уље за ложење продавало на бензинским пумпама", рекао је Глухаковић.
 
Према његовим ријечима, Брчко је једина средина у БиХ која нема туристичку организацију посредством које би се, с обзиром на туристичке потенцијале дистрикта, могла унаприједити ова област. "Овдје постоје и добри услови за унапређење ловног туризма, али претходно треба ријешити проблеме у вези са доношењем законског акта који би регулисао питања у том сегменту туристичке понуде", напоменуо је Глухаковић.

Састанку су присуствовали и замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић, шеф Одјељења за комуналне послове Мићо Стевановић те шеф Одјељења за јавне послове Сабрија Чандић.

2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-4