Влада оформила Комисију за праћење стања на терену након обилних падавина

10.3.2017. Реагујући на вишедневне падавине Влада Брчко дистрикта БиХ за данас је заказала састанак Колегијума на којем је расправљано о Извјештају о насталим штетама након обилнијих падавина на подручју Брчко дистрикта БиХ. Извјештај су, осим надлежног Одјељења за јавну безбједност, поднијели и представници Јавног предузећа "Путеви Брчко" и Јавног предузећа "Комунално Брчко".

2017-03-10-Pres-Poplave

Чланови Владе су након разматрања поменутог извјештаја донијели закључак којим су формирали комисију сачињену од представника надлежних oдјељења Владе те поменута два jавна предузећа, а која ће, већ данас, изаћи на терен, снимити стање и утврдити настале штете, о чему ће да извијести Владу Брчко дистрикта БиХ.

Шеф Одјељења за јавну безбједност Един Заимовић истакао је да, на основу тренутних информација са терена, штете које су настале нису велике, међутим да их је потребно санирати и довести терен у првобитно стање. Он је навео да су током 7, 8. и 9. марта припадници Цивилне заштите били на терену и учинили све што је у њиховој моћи да спријече настанак посљедица од поплава и помогну локалном становништву.

Мирсад Хасанбашић, координатор за кризне ситуације, истакао је да тренутно постоји проблем у смислу плављења путних комуникација у доњем току ријеке Тиње, због пораста нивоа ријеке Саве, у мјесним заједницама Доњи Вукшић, Горњи Вукшић, Ланишта, Марковић Поље, Крепшић и Горице. Он је додао да дојава о поплавама и продорима воде у стамбене објекте није било.

"Припадници Цивилне заштите Одјељења за јавну безбједниост у сарадњи са невладиним сектором стално дежурају и обилазе терен. Синоћ око 20.00 часова имали смо интервенцију на позив грађана те смо трудницу из Доњег Вукшића ради порођаја евакуисали до градске болнице", рекао је Хасанбашић. Он је додао да је јуче и данас 56 људи послато на подручје општине Лопаре у потрагу за несталим десетогодишњим дјечаком, те да се остатак људства налази у Брчком на терену. Како је навео, стање у мјесним заједницама Брка и Паланка данас је стабилно.