Најаве

Сљедеће недјеље у Брчком савјетовање архивских радника БиХ

4.5.2018. Архивистичко удружење БиХ и ове године организује савјетовање архивских радника Босне и Херцеговине, које ће се одржати 7. и 8. маја 2018. године у Брчком у Дому културе са почетком у 9.00 часова.

Домаћин савјетовања је Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Одјељење за јавни регистар, Служба за архив. Савјетовање се одржава с циљем едукације, стручног усавршавања и размјене искустава како са архивистима из Босне и Херцеговине, тако и са архивским радницима из држава окружења и иностранства. На истом се очекује присуство око 110 архивских радника из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Словеније, Турске и Мађарске.

На овом традиционалном скупу архивских стручњака биће презентоване стручне теме и саопштења о проблематици која је веома актуелна за архивску дјелатност, а односе се на сљедеће тематске цјелине:

1.      Архивско законодавство између теорије и праксе;

2.      Просторни капацитети архивских установа. 

У складу са првим сегментом биће приређена и посебна панел дискусија на тему Хармонизација архивског законодавства са прописима Европске уније, на којој ће бити ријечи о искуствима архивских радника у региону у контексту европских интеграција.

У склопу савјетовања планирани су и додатни садржаји:

-          приказивање документарног филма: Брчко кроз историју у копродукцији Службе за архив и РТВ ХИТ;

-          обилазак културно-историјског насљеђа Брчког: Зидине – Горња Скакава (археолошки локалитет), Галерија Шимун – Дубраве, Кула и Цинцарско гробље – Бијела, кућа породице Заимовић – Горњи Зовик, културно-историјски споменици у граду и посјета Легату Екмечић;

-          пловидба Савом. 

За више информација молимo Вас контактирајте Службу за архив Владе Брчко дистрикта БиХ на број телефона 049 212-747.