Имплементиран Твининг пројекат „Подршка Институту за стандардизацију Босне и Херцеговине“

У оквиру Твининг пројекта ИПА 2009 „Подршка Институту за стандардизацију Босне и Херцеговине“ успостављене су информационе и нотификационе тачке (ENP BAS) и контакт тачке у свим институцијама на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

Пројекат је проводио Конзорцијум који се састоји од Института за стандардизацију Њемачке (DIN), Института за стандардизацију Бугарске (BDS), на челу са Асоцијацијом за стандардизацију и сертификацију Шпаније (AENOR).

Пројекат је обезбиједио интеграције тржишта БиХ са тржиштима ЕУ и створио окружење у којем ће индустрија и произвођачи из БиХ моћи да побољшају трговинске и индустријске односе са ЕУ и међународним тржиштем.

Један од резултата пројекта Института је успостава информационог центра и нотификационих тачака за нотификацију стандарда према ЕУ и Свјетској трговинској организацији.

Влада Брчко дистрикта БиХ је као контакт особу за нотификационе тачке именовала Неџада Арнаутовића, запосленика у Одјељењу за привредни развој, спорт и културу.

Индустрије и све заинтересоване стране имају могућност да користе најмодернији Систем за информисање и управљање стандардима (SMIS) путем БАС интернет странице (http://bas.gov.ba) и имају приступ информацијама да би могли да користе сљедеће опције које су им доступне:

  • Коментари на иницијативе за нове стандарде у вези са њиховим сектором активности;
  • Аплицирање за учешће у раду релевантних техничких комитета тијела за стандардизацију у другој држави чланици (на примјер, бх. компанија може аплицирати да учествује у шпањолском, њемачком или бугарском комитету);
  • Предлагање да стандард буде припремљен на европском, а не на националном нивоу.