Одржано предавање др Ранка Рајовића на тему НТЦ систем учења: „IQ дјетета – брига родитеља"

12.3.2015. У склопу обиљежавања петнаесте годишњице Брчко дистрикта БиХ у организацији Спортског друштва „Дистрикт" синоћ је др Ранко Рајовић одржао предавање на тему НТЦ систем учења: „IQ дјетета – брига родитеља", у брчанском Омладинском центру.

2015-03-13-Predavanje_Ranka_Rajovica-2

Доктор Ранко Рајовић је члан Комитета свјетске Менсе за надарену дјецу и сарадник Уницефа за рано образовање и едукацијска предавања држи широм свијета.
 
„Ми морамо да знамо да, уколико превише штитимо дијете, тиме ћемо му можда направити штету. Нпр. дијете од годину и по дана се у соби врти по пет и шест или десет пута, падне и смије се. Родитељи одмах реагују и спречавају га у томе како се не би повриједио. Заправо, дијете инстиктивно ради оно што је њему потребно да развија мозак", казао је Рајовић.
 
Он истиче да родитељи када штите дјецу приликом неке игре мисле да им помажу, а уствари направе грешке и онда дијете касније у животу има проблема, а највише у школи. Данас има веома много дјеце у школи са поремећајем концентрације, дислексијом, дисграфијом, дискалкулијом (нпр. види број 41, а напише 14). То дијете је заправо прошло период развоја мозга од прве до пете године без неке стимулације", изјавио је Рајовић додајући да је професор са Харварда доказао да неурони који не раде, умиру.
 
„То значи да дијете инстиктивно развија своје нервне ћелије, а ми смо ти који то спречавамо. Или на примјер, мало дијете од 2-3 године, па чак и млађе, стане на кревет и скаче по 10 минута, а ми му не дамо да не би пало. Или пак мало дијете хода по банкинама и балансира и ни то му не дамо, а сваки тај покрет развија структуре у мозгу које су сутра важне за развој мисаоних процеса когнитивне способности. То су грешке родитеља", додао је он.
 
Током предавања презентирани су подаци да 30% дјеце у земљама бивше Југославије већ од трећег разреда не воли школу, док у првом и другом разреду сви воле школу. "У медицини постоје докази да је учење наш примарни нагон, тј. ми волимо да учимо. Морамо да схватимо да мозак ради другачије и да користимо те више нивое", наглашава Рајовић.

2015-03-13-Predavanje_Ranka_Rajovica-3
 
Данашњим савременим изазовима каже да се тешко одупријети.
 
„Нисам против нових технологија, али морамо да водимо рачуна колико дуго могу да се користе с обзиром да је потребно више активности у природи јер се мозак развија приликом кретања.", закључио је Рајовић.
 
Ранко Рајовић, љекар је и специјалиста интерне медицине те оснивач Менсе Југославије (данас Србије), оснивач Одсјека за надарене Менсе Србије – НТЦ, Никола Тесла центар. Од 2000 године члан Борда директора свјетске Менсе, а од 2010. године предсједник Комитета свјетске Менсе за надарену дјецу. Аутор је програма НТЦ систем учења који је акредитован у Србији (за стручно усавршавање педагога и учитеља) од 2009. године.