Vlada usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu

28.9.2018. Vlada Brčko distrikta BiH okončala je 48. redovitu sjednicu na kojoj je usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM. 

2018-09-13-Nastavak_48_RSV

 

Pero Gudeljević, predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu, kazao je da je limit sredstava po subjektu za ovu godinu 15.000 KM. 

„Mi smo u ovoj godini za te namjene u proračunu osigurali 500.000 KM. S obzirom na to da u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH postoji nešto neutrošenih sredstava iz prethodnih godina, danas je dana suglasnost da Zavod pokrene proceduru i da 77.800 KM usmjeri u program samozapošljavanja, što znači da će ukupan fond biti 577.800 konvertibilnih maraka“, istaknuo je Gudeljević. On je dodao da je, kada je riječ o samom Programu, razlika u odnosu na prošlu godinu ta što neće biti dijela za poljoprivredu jer sada imamo novi program za poljoprivredu, koji također iznosi 500.000 KM. Do sada je 248 poduzetnika krenulo s radom sredstvima iz ovoga programa, a očekujemo da će biti još 35 do 40 novih pravnih subjekata“, kazao je Gudeljević. 

Vlada Brčko distrikta BiH započela je i 49. redovitu sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za sufinanciranje projekata koji se financiraju od strane Europske unije i drugih donatora. 

Delfa Dejanović, voditeljica Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju, kazala je da će četiri organizacije iz Brčko distrikta BiH dobiti novčana sredstva. 

„Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju u proračunu za 2018. godinu ima na raspolaganju 50.000 KM za sufinanciranje ovakvih projekata. Koncem šestoga mjeseca Vlada je usvojila odluku o kriterijima i nakon toga mi smo raspisali javni poziv i imenovano je povjerenstvo za odabir koje je na temelju bodovanja dalo prijedlog Vladi, a koji je danas usvojen. Po pozivu se prijavilo pet nevladinih organizacija. Jedan prijedlog bio je nepravodobno podnesen, tako da su četiri prijedloga prošla, a riječ je o OC „Vermontu“, Crvenom križu/krstu Brčko distrikta BiH i OC „Proniju“, koji su dobili po 15.000 KM, i Biciklističkom klubu „Sveti Nikolaj“, koji je dobio 5.000 KM“, kazala je Dejanović. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstva za dodjelu dotacija nevladinim organizacijama u Odjelu za stručne i administrativne poslove, sedmi dio.

Foto: arhiva