Usvojena odluka o osnivanju Privrednog vijeća u Brčkom

16.5.2018. Vlada Brčko distrikta BiH u nastavku 36. redovne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o osnivanju Privrednog vijeća Brčko distrikta BiH, što je rezultat Odluke o uspostavi javno-privatnog dijaloga u Brčkom koja je donesena prošle godine.
2018-05-16-Nastavak_36_RSV

„Cilj je uspostava široke analize stanja u privredi gdje su akteri, osim predstavnika vlasti, i civilno društvo, poslovna zajednica, sindikat, obrazovne institucije i ostali segmenti društva koji treba da sagledaju situaciju u privredi, predlažu mjere za napredak i prate efekte tih mjera“, rekao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević. Spomenuto vijeće bit će sačinjeno od 21 člana.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o utvrđivanju radnih mjesta od posebnog značaja u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu. Riječ je o radnim mjestima kustosa Umjetničke galerije i radnika u Gradskoj biblioteci.

2018-05-16-Nastavak_36_RSV-Pero_Gudeljevic

„Spomenuti djelatnici će na ovaj način biti oslobođeni obaveze polaganja ispita za rad u organima javne uprave jer njihova priroda posla nije takva. Oni polažu sasvim drugačiji stručni ispit jer su javni, a ne državni službenici“, dodao je Gudeljević.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Zakona o volontiranju Brčko distrikta BiH te odobrili Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.