Vlada odobrila Nacrt zakona o obrazovanju odraslih Brčko distrikta BiH

3.5.2018. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH danas su na nastavku 35. redovite sjednice razmatrali i odobrili Nacrta zakona o obrazovanju odraslih u Brčkom.

2018-05-03-35-i_36_RSV-Senad_Osmanovic

S obzirom na to da Distrikt uz još jedan kanton u BiH i dalje nema ovakav zakon, on bi, kako kaže predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović, značio puno za sve one koji iz nekog razloga do osamnaeste godine nisu završili osnovno ili srednje obrazovanje.

„Ovim zakonom omogućit će se svim osobama koje nemaju završenu osnovnu i srednju školu, a imaju više godina nego što je to zakonom propisano, da se školuju, kao i osobama koje se žele prekvalificirati, dokvalificirati odnosno prilagoditi tržištu rada. Zakon je potreban kako bi se stanovnicima omogućilo da tijekom čitavog života uče“, pojasnio je Osmanović dodajući da će se prema ovom zakonu organizirati izvanredna nastava poput nekadašnje večernje škole, a predvodit će je postojeći nastavni kadar, kojega imamo dovoljno, a u skladu s budućim pravilnicima. Podzakonskim aktima definirat će se i razdoblje trajanja nastave te ostale pojedinosti u vezi s ovakvim načinom školovanja. Osmanović je napomenuo i to da će se plaćati školarina samo za srednje obrazovanje ili prekvalifikaciju, a prema utvrđenom cjeniku.

2018-05-03-35-i_36_RSV

Predstavnici izvršne vlasti danas su se pozitivno očitovali na amandman skupštinskog povjerenstva na izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi Brčko distrikta BiH kojima je traženo da novčani iznosi dodatka za tuđu njegu i pomoć budu uvećani za pet posto.

2018-05-03-35-i_36_RSV-Natasa_Stevanovic

Osim toga, danas je usvojen i treći dio dotacija iz Kabineta gradonačelnika za razdoblje od 1. 4. do 31. 12. 2018. godine. To su sredstva, kako je kazao Vladin tajnik Davor Šolaja, za redoviti rad vjerskih zajednica, udruga i Javnog poduzeća „Radio Brčko“ d. o. o.

2018-05-03-35-i_36_RSV-Davor_Solaja