Vlada Brčko distrikta BiH okončala 28. redovitu sjednicu

6.12.2017. Vlada Brčko distrikta BiH okončala je danas 28. redovitu sjednicu na kojoj je primila k znanju Informaciju o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II projekt“.
2017-12-06-Nastavak_28_RSV-1

Dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je Vlada prije šest godina započela spomenuti projekt, koji se financira sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe, s ciljem zatvaranja kolektivnih smještaja za izbjegle i raseljene osobe i uspostave koncepta socijalnog stanovanja.

2017-12-06-Nastavak_28_RSV-Anto_Domic

„Godine 2011. urađena je procjena da je za zatvaranje kolektivnih smještaja u Brčkom neophodno 1.470.000 eura. U međuvremenu je Razvojna banka Vijeća Europe pooštrila kriterije u smislu kvalitete gradnje i komunalne infrastrukture, što je poskupilo izvođenje radova i prva procjena sredstava sada je nedostatna. Shvatili smo da samo za Prutače treba duplo više sredstava nego što smo odobrili, a da bismo na ostalim lokacijama mogli početi raditi. To je postao problem i predmet rasprave na Vladi jer se cijeni da su Prutače važne zato što je tamo najteža situacija. Imajući u vidu da treba što prije ući u posao Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak da se žurno obavi razgovor s Razvojnom bankom Vijeća Europe i zatraže dodatna sredstva kako bismo u isto vrijeme pokušali rješavati sve centre, a riječ je o Prutačama, Bukviku, Brki i Ceriku. Nadam se da će nam Banka izaći u susret i prihvatiti naše razloge i specifičnu situaciju te da ćemo dobiti novac s obzirom na to da su sredstva povoljna“, pojasnio je dogradonačelnik.

S obzirom na to da sjednici Vlade nisu prisustvovali članovi koji imaju afirmativne glasove, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH prebačen je na dnevni red 29. redovite sjednice kao i Prijedlog odluke o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Luka Brčko“.

Predlagač Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima Direkcija za financije predložila je da se i ova točka dnevnoga reda prebaci na narednu sjednicu Vlade s obzirom na to da se o istoj nije izjasnilo Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o prihvaćanju prijedloga Policije Brčko distrikta BiH o obnovi Policijskog odbora i primila k znanju Informaciju o potrebi parceliranja za naselja Brka, Bukvik i Cerik u okviru realizacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB projekt“ uz zaključak da se pronađe rješenje za naselje Prutače.