Održana 25. redovita sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

13. 9. 2017. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 25. redovitom zasjedanju Smjernice za izradu nacrta zakona o plaćama u tijelima uprave Brčko distrikta BiH.

2017-09-13-25_RSV-1

2017-09-13-25_RSV-2

Ravnatelj Direkcije za financije Brčko distrikta BiH Mato Lučić istaknuo je da su, između ostalog, analizom platnih razreda za iste ili slične poslove utvrđene nejednake plaće, što treba regulirati principom „za isto ili slično radno mjesto odrediti istu plaću“. 

„Smjernicama je uvedena i inicijativa za kategoriju minulog rada, koja je uvedena u svim javnim službama osim u odjelima Vlade i Direkciji za financije. Potrudit ćemo se da u najkraćem mogućem roku pred Vladu Brčko distrikta BiH dostavimo nacrt spomenutog zakona“, dodao je Lučić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Odluku o preusmjerenju novčanih sredstava Javnom poduzeću „Putevi Brčko“ u iznosu od 3.700.000 KM, doznačenih Brčko distriktu BiH od strane Uprave za neizravno oporezivanje u BiH na ime neizravnih poreza – cestarine.

„Riječ je o sredstvima cestarine od 0,15 KM/l naftnog derivata za 2017. godinu. Namjenski su ova sredstva planirana za izgradnju i obnovu te održavanje i zaštitu cestovne mreže“, istaknuo je gradonačelnik Siniša Milić. Ova će Odluka biti upućena u skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade usvojili su na današnjem redovitom zasjedanju i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju radnih mjesta od posebnog značaja u Odjelu za javnu sigurnost.