U Gradskoj vijećnici otvorena izložba slika „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“

8.11.2018. U suradnji s članovima Udruge potomaka vojnika Srbije iz Prvog svjetskog rata SPKD „Prosvjeta“ sinoć je u Gradskoj vijećnici u Brčkom prigodom obilježavanja stogodišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu organizirala izložbu oko trideset fotografija pod nazivom „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“.

2018-11-08-Izlozba-Album_sjecanja-1

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je u svom obraćanju kazao da fotografije pokazuju upozorenje na posljedice, ali da su ujedno i opomena da se takvi događaji više nikada ne ponove.
 
„To je događaj koji je ostavio neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije i, između ostalog, i na prostoru BiH, odakle je veliki broj dragovoljaca koji su sudjelovali u oslobodilačkom ratu na strani srpske vojske. Ovakvom izložbom ukazuje se na značaj dešavanja u tom razdoblju. Također, s obzirom na veliki broj žrtava u tom ratu ovo je i upozorenje na posljedice i tragedije jednog takvog velikog oružanog sukoba. Da nam se ovakvi događaji nikada ne ponove“, kazao je Milić.
 
Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjete“ Brčko distrikta BiH, zahvalio se Savezu potomaka iz Srbije iz razdoblja 1912. – 1920. godine, koji su pokrenuli projekt 2014. godine.
2018-11-08-Izlozba-Album_sjecanja-2 

„Ovaj projekt pokrenuli su kada su kreirali mrežni portal gdje su građani mogli slati fotografije svojih predaka koji su sudjelovali u Prvom svjetskom ratu. Bili su iznenađeni kada im je stiglo preko 4.000 fotografija i to je jedna velika zbirka. Građani i dalje putem stranice mogu slati fotografije svojih predaka koje će se uvrstiti u ovu kolekciju“, naglasio je Tomić. 

Kustosica brčanske Galerije Sonja Đurović istaknula je važnost povijesnog zapisa i naglasila da je izložba fotografija prilika da se Brčaci upoznaju s velikim ratnicima Srbije koji su sudjelovali u Prvom svjetskom ratu. 

„Izložba je obišla mnoge gradove i nadam se da će svi Brčaci koji vole povijest, poštuju pretke i tradiciju uživati u izložbi, koja će trajati dva dana. Izložba ima veliki značaj kako za Srbe tako i za čitav svijet“, kazala je Đurović. 

Prigodom svečanog otvaranja izložbe nastupio je zbor SPKD „Prosvjete“ iz Brčkog i Aleksandar Turkić, koji je izveo pjesmu „Plava grobnica“ Milutina Bojića. 

SPKD „Prosvjeta“ prigodom stogodišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu nastavit će s aktivnostima u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Brčkom 9. studenog, kada će se u 18.00 sati prikazati film o Gavrilu Principu kao i održati javna tribina o značaju njegovog djela, o čemu će govoriti prof. dr. Aleksandar Raković. 

Svečana akademija održat će se 11. studenog u 18.00 sati u Domu kulture, na kojoj će besjediti oficir Marko Bogosavac. 

2018-11-08-Izlozba-Album_sjecanja-3