Svečano uručena športska odbojkaškа opremа za 15 osnovnih škola u Distriktu

24.10.2018. Voditeljica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Mara Matkić danas je u športskoj dvorani Gimnazije u Brčkom u okviru projekta „Igraj odbojku, rasti s njom“ u organizaciji Odbojkaškog saveza BiH i pod pokroviteljstvom Europske odbojkaške konfederacije svečano uručila odbojkašku opremu za petnaest osnovnih škola na području Brčko distrikta BiH.

2018-10-24-Svecano_urucena_sportska_oprema_u_15_skola-2

Matkić je kazala da je Brčko distrikt BiH u projektu prepoznat kao grad športa, a naročito, kako je naglasila, kao grad odbojke. 

„Mislim da su Brčko prepoznali kao grad športa, naročito kada je u pitanju odbojka. Distrikt ima infrastrukturu koja može podržati jednu ligu odbojke i sve naše škole imaju športske dvorane u kojima se mogu igrati lige odbojke. Također mislim da je još jedan razlog za to to što su naše učenice Prve osnovne prošle godine pobijedile na prvenstvu Zapadnog Balkana u odbojci. To je za nas vjetar u leđa kako bi se odbojka na široka vrata uvela u škole. Mi danas po prvi put službeno počinjemo s ligom školske odbojke u osnovnim školama“, kazala je Matkić. 

Milutin Popović, potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH, kazao je da je cilj projekta da se popularizira odbojka i približi mladima kako bi se natjecali i družili.

2018-10-24-Svecano_urucena_sportska_oprema_u_15_skola-3

„Europska odbojkaška konfederacija osigurala je športsku opremu – po 10 lopti i mreže za osnovne škole koje su uključene u projekt. Također, Odbojkaški savez BiH je u okviru promocije projekta osigurao majice kako bi se obilježilo natjecanje u koje je uključeno petnaest osnovnih škola na području Distrikta. Projekt obuhvaća 80 osnovnih škola i cilj je populariziranje odbojke kako bi se ovaj šport približio mladima, da bi se natjecali i družili“, kazao je Popović.
 
Partneri projekta u Distriktu su Vlada Brčko distrikta BiH, ŽOK „Bimal – Jedinstvo“, OK „Mladost“ i OK „Jedinstvo“, Brčko.

2018-10-24-Svecano_urucena_sportska_oprema_u_15_skola-2