Gradonačelnik obišao radove u Grčici i Š naselju

3.10.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je sa suradnicima obišao radove u Krfskoj ulici u naselju Grčica i ulici Branka Ćopića u naselju Š.

2018-10-03-Obilazak_radova-10

Nakon što se uvjerio da radovi teku planiranom dinamikom, gradonačelnik je u izjavi za medije istaknuo da je obnova Krfske ulice jedan od značajnijih projekata na području Mjesne zajednice Grčica te da je trenutačno u tijeku prva faza obnove u duljini od oko 300 metara, za što je izdvojeno 115.000 KM, i dodao je da je za drugu fazu planirano dodatnih 45.000 KM.

„Očekivanja su da bi u roku od tridesetak dana trebao biti završen kompletan projekt. Jako važno za ljude koji ovdje žive jeste to da se radi i kompletna oborinska kanalizacija tako da vjerujem da će ono što se javljalo kao problem, a to je plavljenje podruma, za mještane ovoga dijela Grčice biti prošlost“, istaknuo je gradonačelnik Milić.

On je naglasio da je u tijeku ugovaranje za obnovu dijela ulice Pavla Savića u ovom naselju, za što je izdvojeno 230.000 KM.

2018-10-03-Obilazak_radova-11

„Planovi su da se i ova ulica preko izlaza za Ilićku poveže sa stadionom FK Ilićke u bescarinskoj zoni, tako da se poduzimaju konkretni napori za daljnju urbanizaciju ovoga, za nas veoma bitnog, dijela Brčko distrikta BiH, istaknuo je Milić. 

Predsjednik Mjesne zajednice Vedran Jovičić rekao je da Mjesna zajednica Grčica nailazi na puno razumijevanje gradonačelnika Siniše Milića i zahvalio njemu, njegovomu timu i Vladi Brčko distrikta BiH na realizaciji ovih, veoma važnih projekata.

„Ovo je vrlo frekventna ulica koja povezuje Ilićku i Grčicu. Pored putničkog ovdje prolazi i teretni promet, što je doprinijelo da ova ulica, koja je napravljena 1997. godine, bude u kritičnom stanju“, dodao je Jovičić. 

Gradonačelnik je obišao radove i u ulici Branka Ćopića u naselju Š.

2018-10-03-Obilazak_radova-12

„Ovo je posljednja makadamska ulica u užem centru grada, koja će biti asfaltirana. Riječ je o dionici dugoj 150 metara, za što je izdvojeno 30.000 KM. Radi se zatvoreni sustav odvodnje i već je u tijeku ugovaranje da se izvrši obnova i postojećeg asfaltiranog dijela ulice. Regulacijskim planom predviđeno je da ova ulica izađe na Njegoševu. Dakle, neće više biti slijepa ulica. Radovi bi se trebali okončati za petnaestak dana“, istaknuo je Milić.

On je dodao da je Odjel za javne poslove uradio dosta posla. „Realizirano je oko 2.200.000 KM kapitalnog proračuna, a 6.000.000 je u fazi realizacije ili ugovaranja, što govori o ozbiljnosti rada i ovoga Odjela, ali i Vlade u cjelini. U okviru trogodišnjeg kapitalnog proračuna utrošen je 21.000.000 KM, što je sigurno značajna suma. Imamo ideju da sve kapitalne projekte na neki način publiciramo i učinimo dostupnima javnosti kroz objavu na našem mrežnom portalu da bi se i građani mogli upoznati s tim u kojoj je fazi realizacija svakog od tih projekata pojedinačno“, zaključio je gradonačelnik Milić.