Gradonačelnik prisustvovao pokaznoj vježbi spasioca na Savi

5.7.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je na izletištu Ficibajer u Brčkom uručio certifikate spasiocima i roniocima iz plivačkog kluba „Atos-Sava“, Brčko distrikt BiH, Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BiH kao i iz Policije Brčko distrikta BiH.

atos_1

Gradonačelnik je kazao da je postojala potreba za obučenim i certificiranim spasiocima i roniocima naglašavajući da je Brčko grad na rijeci Savi i da uvijek postoji potencijalna opasnost i rizik. 

„Želim im što manje posla, ali i da što prije dođemo do uređenih kupališnih prostora“, kazao je Milić.

atos_2

Draško Đurić, predsjednik kluba „Atos-Sava“, Brčko distrikt BiH, kazao je da Brčko trenutačno ima oko petnaest spasilaca koji će biti angažirani tijekom sezone na gradskim bazenima u Brčkom kao i s roniocima na manifestaciji međunarodnog plivačkog maratona koji će se održati u Brčkom.

 atos_3

Miroslav Mišković, koordinator za rad spasilačke službe u BiH, kazao je da u BiH ima preko 300 licenciranih spasilaca i da je licencija koju su dobili spasioci i ronioci iz Brčkog međunarodnog karaktera što će, kako je istaknuo, omogućiti rad i izvan teritorija BiH. 

Nakon današnje dodjele certifikata izvedena je i pokazna vježba spašavanja s ciljem upoznavanja građana i onih koji izlaze na vodu kako na najbolji način i sigurno pomoći nekome da izađe iz vode.

atos_4