Brčko domaćin manifestacije „Njemačka u Bosni i Hercegovini“

12.6.2018. Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH uz potporu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini (BiH) danas je u Omladinskom centru u Brčkom organiziralo po četvrti put u BiH, a prvi put u Brčkom, manifestaciju pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini“.
2018-06-12-Njemacka_u_BiH-3
2018-06-12-Njemacka_u_BiH-2

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je u svom obraćanju nazočnima kazao da od današnjeg događaja očekuje da njemački gospodarstvenici Brčko distrikt BiH prepoznaju kao sredinu pogodnu za ulaganja.

„Sam prijedlog da se održi ovakva manifestacija u Brčkom možda je i potvrda da Distrikt raspolaže potencijalima koji bi mogli biti interesantni i za njemačke gospodarstvenike, a također, ovo je i nama prilika da se promoviramo sa svojim prednostima. Očekujem od ovog skupa da uspostavimo određenu vrstu kontakata i da ih u što kraćem razdoblju razvijamo kako bi Distrikt bio mjesto gdje će njemački gospodarstvenici prepoznati ovu lokalnu zajednicu kao sredinu pogodnu za neku vrstu ulaganja“, kazao je Milić.

2018-06-12-Njemacka_u_BiH-4

Christiane Hohmann, veleposlanica SR Njemačke u BiH, na današnjem otvorenju manifestacije kazala je da cilj Njemačke nije samo da propagira njemačke proizvode u BiH, nego da se pokaže koliko Njemačka podržava BiH i na putu k Europskoj uniji (EU).

„Mi u BiH imamo preko 250 tvrtki koje su iz Njemačke, ali naš cilj nije samo da propagiramo svoje proizvode u BiH, nego mi želimo i pokazati koliko Njemačka podržava BiH na njenom putu k EU-u. Samo jaka BiH kao cjelovita zemlja ima šansu postati članica EU-a“, kazala je Hohmann.

Sven Thorsten Potthoff, ravnatelj Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH, u svom obraćanju kazao je da je Njemačka najvažniji trgovinski partner u BiH.

„Mi kao Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH primjećujemo pozitivne trendove kada su u pitanju trgovinske razmjene između ove dvije zemlje, a ta trgovinska razmjena godišnje iznosi 1,7 milijardi eura, što je pokazatelj da je Njemačka najvažniji trgovinski partner u BiH.“

Današnji događaj okupio je veliki broj njemačkih organizacija, institucija i tvrtki s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u BiH kao i tvrtke i organizacije iz BiH.

Pored Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH i Veleposlanstva SR Njemačke u BiH, posjetitelji su imali priliku upoznati se s radom njemačkih organizacija kao što su: Goethe Institut, GIZ (Društvo za međunarodnu suradnju), Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), Schüler Helfen Leben, Help e.V, Središnji ured za školstvo u inozemstvu (ZfA) kao i s radom fondacija Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert, te nevladinih organizacija koje su podržane od strane Njemačke „Snaga žene“ iz Tuzle i Helsinški komitet Republike Srpske.

Među izlagačima na današnjem događaju našli su se i poznati njemački brendovi Audi, Volkswagen, Beurer, kao i Njemački centar za robotiku. Manifestaciji su se pridružile i kompanije sa sjedištem u Brčko distriktu BiH kao što su „Voćar“ d. o. o., „Bosnaplod“ d. o. o., „Brčko gas“ d. o. o., „Energo sistem“ d. o. o. i „Termoelektro“ d. o. o., te kompanije „Interšped Logistics“ d. o. o. i „TEM Mandeks“ d. o. o.

2018-06-12-Njemacka_u_BiH-5

U sklopu događaja za sudionike je organizirano i natjecanje u nogometu, gdje su sportašice Ženskog nogometnog kluba „Lokomotiva“, Brčko, pokazale sudionicima svoje vještine. Za najmlađe je organiziran i dječji kutak s likovnim radionicama i ubrzanim tečajevima njemačkog jezika.

Prije početka današnje manifestacije „Njemačka u Bosni i Hercegovini“ gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u Gradskoj vijećnici održao je sastanak s Christiane Hohmann, veleposlanicom SR Njemačke u BiH.

2018-06-12-Njemacka_u_BiH-1