Počela izgradnja kružnog toka u Mjesnoj zajednici Ilićka

11.6.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, predstojnik Odjela za javne poslove Sabrija Jašarević i ravnatelj Javnog poduzeća „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić obišli su danas radove na početku izgradnje kružnog toka u Mjesnoj zajednici Ilićka. Rok za završetak radova je 45 dana. Vanjski promjer kružnog toka je 32 metra, unutarnji 9 metara, a prometna traka je širine 7,5 metara. Vrijednost projekta, koji je iznimno važan sa stanovišta sigurnosti prometa, s dodatnim radovima je oko 250.000 KM.

2018-06-11-Pocela_izgradnja_kruznog_toka_MZ_Ilicka-1

 

2018-06-11-Pocela_izgradnja_kruznog_toka_MZ_Ilicka-2

„Nadam se da će nova, rekonstruirana Vlada biti učinkovitija u ispunjavanju uvjeta i zahtjeva koji dolaze kada su u pitanju ovakvi projekti jer nam slijedi izgradnja još šest kružnih tokova.

Koliko sam informiran JP ‚Putevi Brčko‘ uputili su zahtjev za dobivanje dozvola za gradnju i ostalih kružnih tokova i nadam se da će odgovori biti pozitivni i u skladu sa zakonskim procedurama“, istakao je gradonačelnik Milić. On je dodao da je dobro što ova građevinska sezona protječe u radovima i izrazio nadu će ih biti još više do konca godine.

„To podrazumijeva promjenu razmišljanja političkih aktera u Brčkom koji bi upravo u  ovakvim aktivnostima trebali vidjeti svrhu politike, a ne da izazivanje političkih kriza, prekompozicije vlasti i zahtjevi za realizacijom isključivo stranačkih interesa budu prioritet u djelovanju. I ovih dana svjedoci smo različitih pokušaja političkih stranaka da izolirano u razgovoru s pojedincima i zastupnicima nude funkcije i pokušavaju praviti neke nove skupštinske većine radi zadovoljenja stranačkih interesa. Siguran sam da to neće proći iz razloga što su upravo ti akteri u proteklih deset godina obavljali najvažnije funkcije u vlasti i dali nemjerljiv doprinos stagnaciji u razvoju Distrikta“, rekao je gradonačelnik Milić.

2018-06-11-Pocela_izgradnja_kruznog_toka_MZ_Ilicka-2

Ravnatelj Javnog poduzeća „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić naglasio je da je radilište koje je danas otvoreno i kružni tok koji će uskoro biti završen od iznimne važnosti za ovaj dio grada.

„Važan je za ovo naselje, ali i za sve one koji su u tranzitu kroz ovo raskršće, kao i za pješake koji su ranije imali problema pri prelasku veoma tranzitne prometnice. Nadam se da ćemo dobiti odgovarajuće dozvole za izgradnju i ostalih križnih tokova. Što se nas tiče mi smo potpuno spremni za daljnje radove“, istaknuo je Miškić. 

Predsjednik Mjesne zajednice Ilićka Damjan Dundžić izrazio je zadovoljstvo početkom radova. „Nadam se da će ovo biti samo jedan okidač u rješavanju drugih problema u našoj Mjesnoj zajednici. Najviše problema što se tiče prometa smo imali ujutro i u 16.00 sati, kada se ljudi vraćaju s posla, što će sada biti riješeno i siguran sam da će se poboljšati kvaliteta života naših mještana“, dodao je Dundžić. 

Ostali kružni tokovi na području Brčko distrikta BiH planirano je da budu izgrađeni kod „Izbora“ u Mjesnoj zajednici Klanac, kod tržnice na Klancu, na skretanju k Mjesnoj zajednici Novo Brčko, na tzv. raskršću „Kasina“ prema naselju Grčica, na izlazu iz Mjesne zajednice „Š“ na Bijeljinsku cestu i kod „Kuglane“.