Dogradonačelnik o statusu Brčko distrikta BiH sa studentima iz Južne Karoline

12.4.2018. U posjetu Brčko distriktu BiH danas je boravilo deset studenata sa Sveučilišta Clemson u Južnoj Karolini koji provode tri i po mjeseca u okviru programa studiranja u inozemstvu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a u okviru Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država. Oni su s ciljem što boljeg sagledavanja političke situacije na Balkanu obišli Sarajevo i Mostar, a danas ih je u Gradskoj vijećnici ugostio dogradonačelnik Anto Domić, koji im je pojasnio specifičnosti kao i nastanak i razvitak Brčkog od devedesetih godina do danas.
2018-04-12-Posjeta_Americkih_studenata-1

„Ovo je bila odlična prigoda da od dogradonačelnika saznamo kako se politička situacija mijenjala u Brčkom tijekom proteklih godina. Hvala mu na izdvojenom vremenu. Naš cilj je izravno od političkih predstavnika čuti kakva je politička situacija u ovom dijelu Balkana. Sljedeći grad koji ćemo obići je Banja Luka“, rekla je Jessica Collins iz Centra za studije SAD-a.

2018-04-12-Posjeta_Americkih_studenata-2

Anto Domić, dogradonačelnik, naglasio je da su se studenti interesirali za specifičnost Brčko distrikta BiH, način na koji komuniciramo, utjecaj entiteta na organiziranje administracije, veze s državom i njegove nadležnosti.

„Najviše ih je zanimalo zašto je Brčko distrikt BiH oformljen na ovaj način, kao jedinica lokalne samouprave. Prenio sam im neke ključne podatke kako bi mogli razumjeti naš ustavnopravni položaj u odnosu na ostatak BiH. Iako je to veoma kompleksna materija, izazvala je interes kod studenata i niz pitanja“, zaključio je Domić.