Održana svečana akademija prigodom Dana Distrikta

8.3.2018. Svečanom akademijom u Domu kulture Brčko distrikt BiH obilježio je 18 godina postojanja uz nazočnost brojnih međunarodnih dužnosnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, diplomatskog kora u BiH, predstavnika vjerskih zajednica te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti, kao i gospodarskog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.
2018-03-08-Svecana_akademija-7
2018-03-08-Svecana_akademija-6 

Svečana akademija održana je u organizaciji izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, a nazočnima su se osim čelnih ljudi Distrikta obratili i supervizor za Brčko Dennis Hearne i zamjenik voditelja Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldoun Sinno.

2018-03-08-Svecana_akademija-2

Dužnosnici Distrikta u svojim govorima osvrnuli su se na razdoblje od prije osamnaest godina, kada je stvorena nova administrativna jedinica lokalne samouprave Brčko distrikt BiH, kondominij dva entiteta, a koja se nalazi pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i na koju su entiteti prenijeli svoje nadležnosti. 

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da danas, kada obilježavamo 18. godišnjicu formiranja Brčko distrikta BiH, s ponosom možemo konstatirati da se ova lokalna zajednica nastavlja razvijati kao stabilno višeetničko društvo. „Trebamo biti iskreni i priznati da zasluge za to, prvenstveno, pripadaju stanovnicima Brčkog – bez razlike Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima. Oni su ti koji su odlučili da nakon teških i surovih ratnih godina i stradanja, osobnih i obiteljskih tragedija krenu putem pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sebe i za svoju djecu i to ovdje, u Brčkom. Ono što danas od nas očekuju, međutim, jesu konkretni rezultati na planu gospodarskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta i zaposlenja te rješavanja temeljnih komunalnih problema tamo gdje oni još postoje. S takvim zahtjevima suočavamo se svaki dan. Ako se to ima u vidu, onda je više nego očigledno da stabilni višeetnički odnosi ne mogu biti dovoljna kvaliteta aktualnog društvenog i političkog trenutka u Brčkom. Zbog toga je više nego jasno da je krajnji trenutak da započnemo rad na drastičnoj promjeni sadašnjeg stanja i vraćanju Brčkog na mjesto na kojem bi se morao nalaziti s obzirom na dragocjene prirodne i komunikacijske potencijale i poticajan administrativni status. Taj nam status pruža mogućnost da mnogo više nego ostale lokalne zajednice budemo gospodari svoje sudbine, ali nam i nameće posebne odgovornosti, veće nego što ima ijedno drugo lokalno rukovodstvo u BiH. Moramo konstatirati da ulaganja u gospodarstvo i različite programe samozapošljavanja u proteklim godinama bilježe pozitivne, ali nedovoljno dobre rezultate na planu rasta gospodarske aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta. To, nažalost,  može obesmisliti sve naše aktivnosti, a naročito planove da Brčko bude grad mladosti u koji će se dolaziti i ostajati, umjesto da mladi budućnost traže u drugim zemljama daleko od Brčkog i BiH. Treba nam danas i ubuduće mnogo više rada, a mnogo manje politike. Moramo biti mnogo učinkovitiji nego do sada, naročito kada je u pitanju trošenje kapitalnog proračuna“, istaknuo je gradonačelnik Siniša Milić u svom obraćanju.

2018-03-08-Svecana_akademija-3 

„Kada nakon osamnaest godina pogledam dostignuti uspjeh, moram konstatirati da smo se kretali pravim putovima po kojima se moramo nastaviti kretati, ali ih je nužno stalno i iznova činiti boljima i čvršćima. U životu ništa nije onako kao što izgleda na prvi pogled pa tako ni ovo naše društvo, ono nije ni blizu onoga koje bi svatko od nas želio. Ono je nesavršeno jer je bremenito raznim problemima koji kod naših žitelja stvaraju pesimizam, apatiju i beznađe. Bez obzira na sve probleme i poteškoće uvjeren sam da u Brčacima ima još snage, želje i volje da se trgnu iz učmalosti i suprotstave svim negativnostima kao što su korupcija, nepotizam, nezaposlenost, slabost institucija i ekonomska nejednakost i da se posvetimo europskim vrijednostima koje su naša odrednica i cilj. Strahove koje imamo jedni od drugih i sveopće nepovjerenje u sve i svakoga možemo prevladati izgradnjom europskoga puta koji nam jamči prosperitet koji želimo i trebamo“, rekao je dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.

2018-03-08-Svecana_akademija-4

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, kazao je su godišnjice prilika da se promisli što se zaista postiglo. On je kazao da, nažalost, još nije pronađen najbolji recept kako posebnost i prednosti Distrikta bolje koristiti za jačanje gospodarskog razvitka i kvalitetniji život svakog pojedinca.

2018-03-08-Svecana_akademija-1

„Godišnjice su prilika da se promisli što smo zaista postigli. Jesmo li, uzevši u obzir našu posebnost i potencijale, stvorili ekonomski stabilnu i za svakog građanina sigurnu zajednicu, nudimo li perspektivu i osamnaestogodišnjacima i svima onima koji žele svoj život graditi u Distriktu?! Mnogi među nama a i oko nas reći će da smo uspješni, čak uspješniji od ostalih. Mislim da još nismo pronašli najbolji recept za to kako našu posebnost i naše prednosti bolje koristiti za jačanje gospodarskog razvitka i kvalitetniji život svakog pojedinca. Distrikt se često suočava s ozbiljnim političkim izazovima. Ipak, potrebno je kazati da teža politička neslaganja ne utječu na stabilnost i elementarnu funkcionalnost naših institucija, što je prepoznato i od strane Ureda supervizora za Brčko. EU integracijama dali smo veliki doprinos i siguran sam da pažnju međunarodne zajednice možemo očekivati i u narednom razdoblju. Distrikt i BiH imaju svoju budućnost, a to je europski put“, kazao je Kadrić.

Na svečanoj akademiji prigodnim programom predstavili su se Banjolučka filharmonija – gudački orkestar, sopran Vedrana Šimić i baletski par Kečo.

2018-03-08-Svecana_akademija-5