Milić i Tegeltija potpisali Sporazum o izgradnji vrtića u Brčkom

4.12.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar financija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisili su danas u Brčkom Sporazum o financiranju projekta izgradnje vrtića u ovoj lokalnoj zajednici donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije u vrijednosti od 500.000 eura.
2017-12-04-Tegeltija-3

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je potpisivanjem Sporazuma i formalno započela procedura realizacije donatorskih sredstava. On je izrazio zahvalnost predsjedniku Republike Srbije, ali i predsjedniku Republike Srpske, koji je na određen način posredovao i predložio da i Brčko distrikt BiH uđe u raspodjelu dodjele sredstava.

„Ovdje ne postoje i ne treba spominjati nikakve političke konotacije. Ova donacija je u funkciji građana Brčko distrikta BiH i djece koja će koristiti usluge vrtića. Mi smo u proceduri dobivanja građevinske dozvole za taj objekt, koji će se graditi na lokaciji naselja Ilićka. Bilo je ideja da se gradi na području Srpske Varoši, međutim, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa i potrebe da što ranije krenemo u proceduru, opredijelili smo se za spomenutu slobodnu lokaciju“, pojasnio je gradonačelnik Milić.

Riječ je o površini od oko 2.500 četvornih metara, a objekt bi trebao biti površine oko 1.000 četvornih metara i namijenjen za boravak oko 100 djece. 

Gradonačelnik Milić napomenuo je da će objekt biti izgrađen po najvišim standardima.

„Bitno je da na ovaj način osiguramo transparentnost i da će projekt biti realiziran u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji važe na prostoru Distrikta, ali uz potporu i kontrolu Vlade Republike Srpske. Usporedno s realizacijom ovoga projekta u proračunu Brčko distrikta BiH planirana su sredstva za projektiranje, a vjerojatno i izgradnju još dva vrtića na području Distrikta jer su to realne potrebe građana“, rekao je Milić.

2017-12-04-Tegeltija-4

Ministar financija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija naglasio je da Vlada RS ima ulogu u osiguravanju da svi kandidirani projekti budu završeni i u funkciji. 

„Postoji još nekoliko koraka do samoga početka izgradnje vrtića kao što su procedura sudjelovanja u povjerenstvima za izbor najpovoljnijeg ponuđača, ocjena kvalitete radova i svega što je potrebno da se uradi, ali i sigurnost izvođača radova da će svi poslovi biti plaćeni na vrijeme. Sredstva su na poslovnom računu Vlade Republike Srpske i s rokovima, kako budu dospijevale situacije, mi ćemo plaćati projekte“, dodao je ministar Tegeltija.

On je naglasio da je ukupna donacija Vlade Republike Srbije 5 milijuna eura, koja će, osim u Brčko, biti raspoređena i na lokalne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Tegeltija zaključio je da je na radnom sastanku gradonačelnika Brčko distrikta BiH upoznao s aktivnostima koje priprema Vlada Republike Srpske, a u vezi s izgradnjom autoceste od Banje Luke do Bijeljine koja bi prolazila kroz Brčko.

2017-12-04-Tegeltija-5