Počeo prvi Biznis forum Brčko distrikta BiH

9.11.2017. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, a u organizaciji Udruge računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH danas je u Domu kulture u Brčkom počeo prvi Biznis forum Brčko distrikta BiH na temu Novi razvojni ciklus.

biznis_forum_sala1

Prvi Biznis forum Brčko distrikta BiH svečano je otvoren pozdravnim riječima gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, dogradonačelnika Ante Domića, glavnog koordinatora Vlade Brčko distrikta BiH i ravnatelja Biznis foruma Damira Bulčevića, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića, supervizora za Brčko distrikt BiH Dennisa W. Hearnea kao i veleposlanice Republike Indonezije u BiH Amelije Yani.

biznis_forum_gradonacelnik1

U okviru plenarnih sekcija panelisti i sudionici imali su priliku polemizirati na pet tema, i to: Lokalni i regionalni razvoj, Obrazovanje i mladi, Gospodarski potencijali Brčko distrikta BiH, Poljoprivredni potencijal Brčko distrikta BiH kao i Promet i turizam.

biznis_forum_panelisti1

Gradonačelnik Siniša Milić istaknuo je da je evidentno da smo došli u fazu stagnacije u ekonomskom smislu i, kako je naveo, u tom smislu korisne su ideje i zaključci koje će se izroditi na Biznis forumu od ekonomske struke ali i cijele gospodarske zajednice. „Vlada Brčko distrikta BiH trebala bi slijediti zaključke ali i osigurati vladavinu prava i zalagati se za političku stabilnost kako bi onima koji privređuju osigurali sigurno okruženje. Brčko od ostalih dijelova BiH izdvajaju geografski položaj, prirodni resursi i činjenica da možemo donositi svoje propise“, istaknuo je gradonačelnik Milić.

biznis_forum_damir1

Glavni koordinator Vlade i ravnatelj Biznis foruma Brčko distrikta BiH Damir Bulčević naglasio je da Biznis forum ima za cilj okupiti gospodarstvenike iz zemlje i regije, predstavnike institucija, akademske zajednice, diplomatskog osoblja te ulagača. „Na ovaj smo način ostvarili novi vid komunikacije s gospodarskom zajednicom. Čut ćemo mišljenja gospodarske zajednice o njihovim dobrim i lošim iskustvima i poboljšati suradnju s njima inkorporirajući njihove zahtjeve u programe koje realiziramo“, naveo je Bulčević.

biznis_forum_dogradonaelnik1

Gosti Biznis foruma Brčko distrikta BiH predstavnici su desetak veleposlanika, predstavnici lokalnih zajednica iz BiH i okruženja, a među panelistima su se našli uspješni gospodarstvenici te predstavnici sveučilišta iz Kine, Rusije i Srbije. Primarni cilj ovoga događaja jeste da kroz dijalog, rasprave i razmjene mišljenja tradicionalno postane prepoznatljivo mjesto, kao važan poslovni i investicijski događaj regije za širenje znanja i poslovnih ideja.