Ministri Gluhaković i Đokić u posjeti Distriktu

19.4.2017. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarali su u Brčkom sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim suradnicima o zajedničkim projektima iz energetske oblasti, mogućnostima zajedničkih nastupa u oblasti sektora turizma te infrastrukturnim projektima, kao i brojnim drugim temama koje su od obostranog interesa.
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-2
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-5
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo posjetom ministara Republike Srpske i njihovim interesom za doprinos razvoju Brčko distrikta BiH.
„Mislim da je ovo dobar model i obrazac suradnje na institucionalnoj razini, a postoji obostrani interes i potreba za suradnjom i sa Federacijom BiH. Razgovore koje smo danas započeli nastavljamo na operativnom planu i nadam se da ćemo vrlo brzo biti svjedoci rezultata ovog posjeta“, istakao je gradonačelnik Milić.
 
Ministar Đokić je naglasio da Brčko posjeduje respektabilne industrijske kapacitete koje bi trebalo staviti u funkciju, te dodao kako bi jedna od poslovnih zona - bivši tekstilni kombinat „Interplet“, uskoro mogao da se pripremi za ponudu zainteresiranim investitorima.
On je podsjetio da Republika Srpska ima strategiju razvoja energetike do 2030. godine u okviru koje je planirana i plinofikacija na njezinoj teritoriji.
„Magistralni plinovod vodi od Bijeljine do Banje Luke i Novog Grada. Brčko se svakako treba uključiti u realizaciju tog projekta“, napomenuo je Đokić.
 
On je kazao kako je na sastanku iskazao spremnost Vlade Republike Srpske da financira izradu projekta za izgradnju mosta u Krepšiću na magistralnom putu Brčko - Banja Luka, u blizini mjesta gdje je prije tri godine u poplavama uništen stari prijelaz preko rječice Tinje.
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-3
 
„Republika Srpska je proteklih godina opskrbljivala Brčko distrikt BiH električnom energijom po cijenama znatno manjim od tržišnih, te je na taj način, na temelju razlike u cijeni, svim građanima ove lokalne zajednice donirala 27 milijuna KM“, napomenuo je Đokić.

On je dodao da je to najveća donacija koja je od bilo koga stigla u Distrikt, te da bi uskoro trebao biti postignut dogovor o nastavku suradnje u vezi s opskrbom Distrikta električnom energijom po povoljnim uvjetima.
 
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio da je Distrikt jedini prostor u BiH koji nema fiskalizaciju i da je želja Vlade Srpske da se uredi i ova oblast kako bi se otklonile sumnje u vezi sa postojanjem sive ekonomije, crnog tržišta, osobito prometa robe preko tržnog centra „Arizona“.
 
Gluhaković je ukazao na važnost harmonizacije propisa u oblasti trgovine, posebno u vezi sa prometom loživog ulja na benzinskim crpkama. On je naveo da je jedino u Distriktu dopušten promet tog energenta na benzinskim crpkama.
 
„Spremni smo otkloniti sve spekulacije u vezi sa prometom loživog ulja na području Distrikta. Promjenom Zakona o trgovini, Republika Srpska je znatno povećala iznos sredstava u proračunu. Procjenjuje se da je ostvareno oko 65 milijuna KM više u odnosu na razdoblje kada se loživo ulje prodavalo na benzinskim crpkama“, kazao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, Brčko je jedina sredina u BiH koja nema turističku organizaciju posredstvom koje bi se, s obzirom na turističke potencijale Distrikta, mogla unaprijediti ova oblast. „Ovdje postoje i dobri uvjeti za unapređenje lovnog turizma, ali prethodno treba riješiti probleme u vezi sa donošenjem zakonskog akta koji bi regulirao pitanja u tom segmentu turističke ponude“, napomenuo je Gluhaković.
 
Sastanku su nazočili i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, predstojnik Odjela  za komunalne poslove Mićo Stevanović te predstojnik Odjela za javne poslove Sabrija Čandić.

2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-4