Najave

Sljedećeg tjedna u Brčkom savjetovanje arhivskih radnika BiH

4. 5. 2018. Arhivistička udruga BiH i ove godine organizira savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine, koje će se održati 7. i 8. svibnja 2018. godine u Brčkom u Domu kulture s početkom u 9.00 sati.

Domaćin savjetovanja je Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjel za javni registar, Služba za arhiv. Savjetovanje se održava s ciljem edukacije, stručnog usavršavanja i razmjene iskustava kako s arhivistima iz Bosne i Hercegovine tako i s arhivskim radnicima iz država okruženja i inozemstva. Na istom se očekuje nazočnost oko 110 arhivskih radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske i Mađarske.

Na ovom tradicionalnom skupu arhivskih stručnjaka bit će prezentirane stručne teme i priopćenja o problematici koja je veoma aktualna za arhivsku djelatnost, a odnose se na sljedeće tematske cjeline:

1.      Arhivsko zakonodavstvo između teorije i prakse

2.      Prostorni kapaciteti arhivskih ustanova. 

U skladu s prvim segmentom bit će priređena i posebna panel-diskusija na temu Harmonizacija arhivskog zakonodavstva s propisima Europske unije, na kojoj će biti riječi o iskustvima arhivskih radnika u regiji u kontekstu europskih integracija.

U sklopu savjetovanja planirani su i dodatni sadržaji:

-          prikazivanje dokumentarnog filma „Brčko kroz historiju“ u koprodukciji Službe za arhiv i RTV-a „HIT“

-          obilazak kulturno-povijesnog nasljeđa Brčkog: Zidine – Gornja Skakava (arheološki lokalitet), Galerija Šimun – Dubrave, Kula i Cincarsko groblje – Bijela, kuća obitelji Zaimović – Gornji Zovik, kulturno-povijesni spomenici u gradu i posjet Legatu Ekmečić

-          plovidba Savom. 

Za više informacija, molimo Vas, kontaktirajte Službu za arhiv Vlade Brčko distrikta BiH na telefonski broj 049/212 747.