Održano predavanje dr. Ranka Rajovića na temu NTC sustav učenja: „IQ djeteta – briga roditelja“

12.3.2015. U sklopu obilježavanja petnaeste obljetnice Brčko distrikta BiH u organizaciji Športskoga društva „Distrikt“ sinoć je održano edukacijsko predavanje dr. Ranka Rajovića na temu NTC sustav učenja: „IQ djeteta – briga roditelja“ u brčanskom Omladinskom centru.
2015-03-13-Predavanje_Ranka_Rajovica-2

Dr. Ranko Rajović je član Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu i suradnik UNICEF-a za rano obrazovanje i edukacijska predavanja drži diljem svijeta.

„Mi moramo znati da, ako previše štitimo dijete time ćemo mu možda napraviti štetu. Npr., dijete od godinu i pol dana se u sobi vrti po pet i šest ili deset puta, padne i smije se. Roditelji odmah reagiraju i sprječavaju ga u tome kako se ne bi povrijedio. Zapravo, dijete instinktivno radi ono što je njemu potrebno da razvija mozak“, kazao je Rajović.

On ističe da roditelji, kada štite djecu prilikom neke igre, misle da im pomažu, a ustvari prave greške i onda dijete kasnije u životu ima problema, a ponajviše u školi. Danas ima jako puno djece u školi s poremećajem koncentracije, disleksijom, disgrafijom, diskalkulijom (npr. dijete vidi broj 41, a napiše 14). To dijete je zapravo prošlo razdoblje razvoja mozga od prve do pete godine bez neke stimulacije“, izjavio je Rajović dodajući da je profesor s Harvarda dokazao da neuroni koji ne rade, umiru.

„To znači da dijete instinktivno razvija svoje nervne ćelije, a mi smo ti koji to sprječavamo. Ili primjerice, malo dijete od 2 – 3 godine, pa čak i mlađe, stane na krevet i skače po 10 minuta, a mi mu ne damo kako ne bi palo. Ili pak, malo dijete hoda po bankinama i balansira i ni to mu ne damo, a svaki taj pokret razvija strukture u mozgu koje su sutra važne za razvoj misaonih procesa kognitivne sposobnosti. To su greške roditelja“, dodao je on.

Tijekom predavanja prezentirani su podatci da 30 % djece u zemljama bivše Jugoslavije već od trećeg razreda ne voli školu, dok u prvom i drugom razredu svi vole školu. „U medicini postoje dokazi da je učenje naš primarni nagon, tj. mi volimo učiti. Moramo shvatiti da mozak radi drugačije i koristiti te više razine“, naglašava Rajović.


2015-03-13-Predavanje_Ranka_Rajovica-3
 
Današnjim suvremenim izazovima kaže da se teško oduprijeti.

„Nisam protiv novih tehnologija, ali moramo da vodimo računa koliko dugo mogu da se koriste s obzirom na to da je potrebno više aktivnosti u prirodi jer se mozak razvija prilikom kretanja“, zaključio je Rajović.

Ranko Rajović je ljekar i specijalista interne medicine te osnivač Mense Jugoslavije (danas Srbije), osnivač Odsjeka za darovite Mense Srbije – NTC, Nikola Tesla centar. Od 2000. godine član je Odbora ravnatelja svjetske Mense, a od 2010. godine je predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu. Autor je programa NTC sustav učenja, koji je akreditiran u Srbiji (za stručno usavršavanje pedagoga i učitelja) od 2009. godine.