Vlada održala nastavak 38. redovne i 48. vanrednu sjednicu

14.6.2018. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem nastavku 38. redovne sjednice odobrila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.
2018-06-06-Nastavak_38_RSV

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, kazao je da je današnji odobreni zakon preduvjet za uvođenje fiskalnih kasa na području Distrikta.
 
„Došlo je vrijeme da moramo imati zakon u primjeni od 1. 1. 2019. godine i tako će vjerovatno i biti. Entiteti te zakone imaju i provode, a danas je zaista i na Vladi stvorena dobra pretpostavka da se zakon razmatra u Skupštini koji će vjerovatno proći. Taj zakon nama treba i on određuje odnose na tržištu pravednije, plaćanje poreznih obaveza i to je dobar instrument za upravljanje naplatom poreza u skladu sa zakonima koji postoje“, kazao je Lučić.
 
Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za april 2018. godine.
 
Ostvareni prihod u ovoj godini za april mjesec iznosi 17.725.055,16 KM dok je rashod 14.191.907,51 KM.
 
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog odluke o kriterijima za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrirati na nivou lokalne zajednice za 2018. godinu.
 
Jelena Nikić-Damjanović, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, kazala je da je za ovu namjenu odobren iznos od 250 hiljada maraka.
 
„Odobreni iznos je 250 hiljada maraka i ovaj program podrazumijeva stambeno zbrinjavanje najugroženijih kategorija stanovništva iz perioda 1991–1996. godine, onih koji žele ovdje da se trajno integriraju. Oni moraju da ispune sve preduvjete, a osnovni uvjeti su da moraju imati, bez obzira na trenutni pravni status, rješenje o statusu raseljenog lica ili izbjeglice iz tog vremena, moraju imati u vlasništvu građevinsku parcelu na kojoj su započeli stambenu izgradnju i na području BiH ne mogu imati drugu stambenu jedinicu. Kada Vlada usvoji mi ćemo raspisati javni poziv“, kazala je Nikić-Damjanović.
 
Vlada je danas usvojila i Izvještaj o radu Inspektorata za period I-III mjesec 2018. godine, Prijedlog odluke o imenovanju člana komisije za odabir korisnika donacijskih sredstava za stambeno zbrinjavanje Roma u 2018. godini kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt zakona o određivanju tijela odgovornih za implementaciju protokola o upravljanju nanosom uz okvirni sporazum za sliv rijeke Save.
 
Vlada je na sjednici primila k znanju Informaciju na zahtjev poslanika Admira Mujkanovića u vezi sa nesretnim slučajem udara struje zaposlenog u Domu za stare „Huskić“.
 
Vlada je danas razmatrala i informaciju u predmetu zaštićenog svjedoka broj 854/2017 UN Komiteta protiv torture, te je zaključeno da se informacija proslijedi i Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH.
 
Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i Informaciju u vezi s projektom „Sanacija i rekonstrukcija nasipa i uređenje korita rijeka Tinje, Teke i Lomnice“, te zatražila detaljnije informacije o projektu s naglaskom da se proces pod hitno ubrza kako bi se konačno riješili problemi mještana koji žive ili imaju imanja u blizini navedenih rijeka.
 
Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta odluke o visini naknade za usluge sektora za obradu finansijskih izvještaja i licenciranje Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.
 
Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i 48. vanrednu sjednicu na kojoj je jednoglasno izglasana Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH koja se prosljeđuje Skupštini Brčko distrikta BiH.