Vlada razmatrala Informaciju u vezi s izgradnjom zgrade Policije

27.11.2017. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 28. redovnog zasjedanja Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za saradnju Vlade Brčko distrikta BiH s nevladinim organizacijama.
2017-11-27-28_RSV-nastavak_i_29_VSV

Tačka dnevnog reda u vezi s Akcionim planom za rješavanje problema Roma u Brčko distriktu BiH u periodu od 2017. do 2020. godine povučena je na dodatne konsultacije između resornih odjeljenja, a s dnevnog reda povučene su i tačke koje se odnose na plan zapošljavanja pripravnika za 2017. godinu u organima uprave Brčko distrikta BiH kao i plan zapošljavanja volontera.

Članovi Vlade održali su i 29. vanrednu sjednicu na kojoj su primili k znanju Informaciju u vezi s izgradnjom (i korištenjem) nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH. 

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u obraćanju medijima da je informacija pripremljena u obliku obimnog materijala u kojem su hronološki poredani događaji, ali i problemi koji su se javljali tokom realizacije ovog projekta proteklih godina, kao i prijedlog mjera koji govori o potrebi angažovanja stručnih lica, odnosno projektanata koji će utvrditi obim radova neophodnih za realizaciju da bi se omogućio tehnički prijem projekta.

2017-11-27-28_RSV-nastavak-i_29_VSV-Sinisa_Milic 

„Zbog činjenice da su se pojavili tehnički problemi zbog kojih zgrada nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu javila se potreba da se greške u radovima otklone, što iziskuje dodatna novčana sredstva. Već duže vrijeme prolongira se rok za useljenje Policije u novu zgradu i mislim da je ovo krajnji trenutak da se ovaj projekat okonča. Mi smo imali nekoliko sastanaka s predstavnicima donatora, odnosno Evropskom komisijom koja je izričita u stavu da ovaj projekat mora biti završen jer njihova donacija iznosi oko 3,5 miliona eura i mi ćemo u narednom periodu morati da angažujemo odgovarajuće projektante, tehničku struku, koji će utvrditi koji su to radovi neophodni da se izvrše u narednom periodu da bi zgrada mogla dobiti upotrebnu dozvolu“, pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao da će nakon toga biti neophodno da Skupština odobri dodatna sredstva u budžetu, kako bi se ovi radovi okončali što je prije moguće.

„Brčko mora zgradu Policije staviti u funkciju najkasnije do sredine naredne godine jer se može desiti da Evropska komisija postavi pitanje zašto zgrada nije završena i traži da se sredstva koja su uložena vrate. Niko od nas ne želi da dođe u takvu situaciju. To šta je bilo u prethodnom periodu neka utvrđuju ako treba i istražni organi. Ja sam na mjestu gradonačelnika godinu dana, a ovaj problem traje mnogo duže. Moja je želja da ovu zgradu privedemo namjeni u što kraćem roku u saradnji s Evropskom komisijom s kojom vršimo konsultacije. Posljednji put smo održali sastanak protekle sedmice“, naglasio je gradonačelnik Milić.

On je istakao da je, između ostalih problema u vezi s realizacijom ovog projekta, jedan od krupnijih protupožarni sistem, s obzirom da je oprema koja se traži vrlo skupa, a radovi zahtjevni.