Prekinuta 14. redovna sjednica Vlade kod Odluke o zaduženju po Projektu „Luka Brčko“

24. 5. 2017. Četrnaesta sjednica Vlade Brčko distrikta BiH prekinuta kod tačke dnevnog reda u vezi s Odlukom o zaduženju Brčko distrikta BiH po Projektu „Luka Brčko“ nakon što su članovi Vlade iz reda bošnjačkog naroda napustili sjednicu ne želeći se izjašnjavati o istoj.
2017-05-24-Nastavak_14_RSV-2
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je nakon sjednice da su Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamenta BiH već dali saglasnost na Ugovor o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj za ovaj projekat, te naglasio da je neozbiljno, radi kredibiliteta institucija Brčko distrikta BiH, da se dalje odlaže izjašnjenje o ovoj tački dnevnog reda.

2017-05-24-Nastavak_14_RSV-Sinisa_Milic

„Pozivanje na to da se radi o ugrožavanju nečijeg nacionalnog interesa, kakvo je bilo obrazloženje članova Vlade iz reda bošnjačkog naroda, ne stoji budući da su saglasnost dali i gospodin Denis Zvizdić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kao i većina poslanika iz reda bošnjačkog naroda u oba doma Parlamenta BiH. Ja sam ovih dana imao ponovo razgovore s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, oni nisu uslovili, ali je jasno da institucije Brčko distrikta BiH neće imati taj kredibilitet da razgovaraju o drugim projektima koji su možda i najvišeg stepena prioriteta kao što je vodosnabdjevanje, javna rasvjeta, prečistač otpadnih voda, ukoliko institucije Distrikta jedan dan donesu jednu, a sutradan drugu odluku“, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da rokovi po ovom ugovoru, za koji se Bosna i Hercegovina već izjasnila, teku  te da je za kraj juna ove godine predviđeno da ministri Evropske unije razmotre i ovaj ugovor i izjasne se o grant sredstvima u iznosu od tri miliona eura po ovom projektu, što neće biti moguće ako naše institucije ne donesu Odluku. Gradonačelnik Siniša Milić naglasio je da bi dio sredstava po ovom projektu bio utrošen za revitalizaciju „Luke Brčko“, a dio za izmještanje željezničkog kolosijeka iz centra grada.

„Uvažavajući potrebu da zajednički radimo i na nekim drugim projektima ja sam prekinuo sjednicu Vlade dajući vremena onima koji u ovome vide neki problem da prihvate našu argumentaciju i možda od predstavnika s državnog nivoa dobiju neke druge informacije koje bi ih opredijelile da se izjasne o ovoj tački dnevnog reda“, zaključio je gradonačelnik i istakao da konačnu odluku o zaduženju ne donosi Vlada, nego Skupština Brčko distrikta BiH.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, istakao je da su rijetki projekti u kojima možete dobiti više od 40% grant sredstava, kao što je slučaj u ovom projektu.

2017-05-17-Nastavak_13_RSV-Pero_Gudeljevic

„Ako ne dođe do realizacije ovog projekta, ‚Luka Brčko‘ bi vrlo brzo mogla doći u probleme da svojim kapacitetima ne može zadovoljiti potrebe tržišta što se tiče pretovara roba. Došlo bi do smanjenja broja radnih mjesta u Luci i upitno je da li bi Luka mogla zadržati svoj status koji ima sada“, istakao je Gudeljević. On je naveo da je u brčanskoj Luci planirana potpuna uspostava multimodalnog transporta i pokretanje kontejnerskog terminala, koji je jedan od modernih načina dostavljanja roba i budućnost za razvoj privrede.

„Ne znam kako možemo realizovati nove projekte koje zagovaraju pojedini članovi Vlade, što i ja podržavam, ako odustanemo od jednog koji je već gotov“, zaključio je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je na današnjoj sjednici amandmane na Nacrt Zakona o mladima Brčko distrikta BiH, koje je predložila skupštinska Komisija za mlade. Odobrene su i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta BiH. Članovi Vlade primili su k znanju Informaciju o aplikaciji za grant sredstva po javnom pozivu EU ProLocal programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.