U Brčkom svečano otvorena manifestacija „Dani voća“

28.9.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je na Trgu mladih u Brčkom zajedno sa Zoranom Gajićem, šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH, i predsjednikom Općine Osečina iz Srbije Draganom Aleksićem svečano otvorio privredno-turističku manifestaciju „Dani voća“ na kojoj je učešća uzelo oko pedeset izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

2018-09-28-Dani_voca-2

Gradonačelnik je kazao da je manifestacija „Dani voća“, koja je organizovana od strane Obrazovnog centra za preradu voća „Voćni klub“ iz Brčkog, samo jedna u nizu manifestacija koje se ovih dana organizuju u Distriktu i koje doprinose pozitivnom pomaku Brčko distrikta BiH.

„Mi smo jučer otvorili jedan sajam preduzetništva u Brčkom, danas je to sajam voćarstva, a u novembru nas čeka privredni sajam kao i „Biznis forum“. Sve su to manifestacije koje doprinose ovoj zajednici i vjerujem da je riječ o jednom pozitivnom pomaku kada je u pitanju Distrikt Brčko. Dolazak gostiju iz susjednih država i općina je pokazatelj da Distrikt postaje sve više interesantan. Današnji sajam je okupio i privukao pažnju i predstavnika općina Osečina i Blace, koje su vodeće u proizvodnji i plasmanu šljive na inostrana tržišta“, kazao je Milić.

On je podsjetio da u se Brčkom za podsticaj u poljoprivredi izdvaja 10 miliona maraka i od toga oko milion i po za voćarstvo.

„Mi smo u ovoj godini predvidjeli i jedan pionir projekat koji se odnosi na samozapošljavanje u privredi i ovakve manifestacije i ovaj projekat su prilika da se naši sugrađani koji traže vlastiti radni angažman prepoznaju upravo u tome i zasnuju vlastiti biznis u oblasti poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Milić.

2018-09-28-Dani_voca-3

Predsjednik Općine Osečina u Srbiji Dragan Aleksić kazao je da će Osečina nastaviti s druženjem i razmjenom iskustava kako u proizvodnji voća tako i u organizaciji manifestacija.

„Osečina je veliki proizvođač voća, maline, kupine, a prije svega šljive, odnosno najviše suhe šljive. Gradonačelnik Milić sa svojim timom je bio kod nas na sajmu šljive i nastavit ćemo s druženjem kao i razmjenom iskustava kako u proizvodnji voća tako i u organizaciji manifestacija“, kazao je Aleksić.

Predsjednik „Voćnog kluba” Brčko distrikt BiH Savo Lukić kazao je da je današnji sajam potvrda da voćarstvo u Distriktu ima perspektivu.

„Današnji sajam je potvrda da voćarstvo u Distriktu ima perspektivu. Na sajmu uglavnom dominiraju proizvodi iz kućne radinosti i proizvodi ekološke hrane. Kada je u pitanju podsticaj u voćarstvu mogu reći da smo zadovoljni i nadam se da ćemo to uspjeti iskoristi“, kazao je Lukić.

Prije početka manifestacije u Gradskoj vijećnici upriličen je prijem gostiju današnje manifestacije koji su zajedno s gradonačelnikom Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, Zoranom Gajićem, šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i Davorom Šolajom, sekretarom Vlade Brčko distrikta BiH, razgovarali o važnosti održavanja manifestacije voća kao i značaju razmjene iskustava.

Također, u okviru manifestacije danas je organizovano stručno predavanje kao i posjeta vinariji „Pajić“.

Pokrovitelj privredno-turističke manifestacije „Dani voća“ je Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

2018-09-28-Dani_voca-1