Izložba Miomira Miše Vemića otvorena do 10. oktobra

18.9.2018. Izložba Miomira Miše Vemića, akademskog slikara iz Nikšića, svečano je otvorena sinoć u brčanskoj Umjetničkoj galeriji. Brčaci će, do 10. oktobra, imati priliku pogledati 35 djela rađenih u ulju na platnu. Mišo Vemić laureat je prošlogodišnje „Zlatne palete“, priznanja koje Umjetnička galerija dodjeljuje za poseban doprinos u radu Međunarodne simpozijum radionice „Sava“.

2018-09-18-Izlozba_Miomir_Vemic-2

2018-09-18-Izlozba_Miomir_Vemic-3 

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je da je ova izložba, simboličnog naziva „Reakcija na prazninu“, jedna od najkvalitetnijih koje su do sada prezentovane u brčanskoj Galeriji. Ona je dodala da je Miomir Vemić jedan je od živih doajena crnogorske slikarske scene i umjetnik čija su djela obišla cijeli svijet.

„Konji Miše Vemića simbol su snage, izdržljivosti i moći. To su oni arhetipski, proizašli iz starih mitova i legendi, ali zauvijek živi, oni koji svojim krikom prizivaju svjetlost, oni koji neraskidivo vezani sa kočijama ljudske duše i svijesti galopiraju u vječnost. Ova nas djela opominju da uvijek sigurno držimo uzde nad životinjom u sebi jer ego je naš jahač, naš džokej, a konj vjetar emocija koje mogu izvajati čovjekovu dušu u lice sveca ali i groteskne nemani“, rekla je na svečanom otvaranju Sonja Đurović.

2018-09-18-Izlozba_Miomir_Vemic-4