Šef Odjeljenja za komunalne poslove Zoran Bulatović posjetio lokaciju izvorišta vode Stjepkovica

7.9.2018. Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović danas je sa saradnicima i predstavnicima JP „Komunalno Brčko“ posjetio lokaciju izvorišta Stjepkovica gdje je realizovan projekat „Glavni projekat za priključenje novog bunara na postojeći rezervoar pitke vode na izvorištu Stjepkovica i rekonstrukcija postojeće pumpne stanice“.

2018-09-07-Izvoriste_Stjepkovica-3

 

Bulatović je kazao da je konačno projekat Stjepkovica priveden kraju i spreman za predaju JP „Komunalno Brčko“ na daljnje gazdovanje i upravljanje. 

„Konačno smo projekat Stjepkovica priveli kraju i spreman je za predaju JP „Komunalno Brčko“ na daljnje gazdovanje, upravljanje i uključivanje u sistem distribucije vodosnabdijevanja. Vrijednost ovog projekta je oko 96.000 KM, međutim, značaj je mnogo veći od njegove finansijske vrijednosti, a to je da će se građani snabdijevati s ovog izvorišta“, kazao je Bulatović. 

Danijal Crvenjak iz Odjeljenja za komunalne poslove kazao je da je rekonstruisana pumpna stanica, izgrađen transportni vod do izvorišta te izgrađen bunarski šaht. 

„Radi se o projektu priključenja novog bunara izvorišta Stjepkovica koje se nalazi na nadmorskoj visini 160 metara dok se izvorišta nalaze na 130 m. Rekonstruisali smo pumpnu stanicu, izgradili transportni vod do izvorišta i izgradili bunarski šaht. Mogućnost distribucije je dodatnih 15 litara vode u sekundi“, kazao je Crvenjak. 

2018-09-07-Izvoriste_Stjepkovica-2

Današnjoj posjeti prisustvovao je i Mirsad Đapo, direktor JP „Komunalno Brčko“, koji je kazao da saradnja između Odjeljenja za komunalne poslove i JP „Komunalno Brčko“ daje nove rezultate. 

„Ovo je značajan objekat i mi preuzimamo njegovo daljnje održavanje i korištenje. Sada imamo dovoljan kapacitet da pokrijemo 10 mjesnih zajednica kvalitetnom vodom. S Vladom Brčko distrikta BiH smo i ranije imali jedan grant od 50 hiljada maraka za revitalizaciju bunara u prigradskim naseljima i samom gradu i ovaj vid saradnje treba nastaviti. Ovo danas je rezultat tog našeg partnerstva“, kazao je Đapo. 

Izvorište Stjepkovica nalazi se na prostoru Gornja Skakava i sa tog izvorišta vodosnabdijevanje se vrši za Donju Skakavu, Dubrave, Vukšić, Prijedor, Vujčiće, Gajeve i Ulović. 

Priključenjem novog bunara ukupni kapacitet izvorišta Stjepkovica uvećan je za oko 1,3 puta i sada iznosi 26 litara u sekundi.

2018-09-07-Izvoriste_Stjepkovica-4