Počela s radom likovna kolonija u organizaciji Umjetničke galerije

18.7.2018. Svečanim otvaranjem izložbe slika i skulptura nastalih na prošlogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj simpozij radionici „Sava“, zvanično je počela s radom ovogodišnja, XVI. po redu likovna kolonija koju organizuje Umjetnička galerija Brčko distrikta BiH.

 2018-07-18-Pocela_s_radom_likovna_kolonija-1

Brčko će i ove godine ugostiti deset umjetnika iz zemlje i regije koji će sedam dana stvarati djela koja ostaju u fundusu gradske galerije. Brčko se još jednom pokazalo kao dobar domaćin i grad multikulturalnosti, u kojem se njeguje i podržava savremeno umjetničko stvaralaštvo. 

„Neizmjerno smo sretni zbog toga što je nastavljen rad simpozij radionice jer smo se uvijek trudili da razvijemo dobro osmišljenu i kvalitetnu saradnju u oblasti kulture, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu“, istakla je kustosica Galerije Sonja Đurović. 

Ona je istakla da je u hiperprodukciji raznih slikarskih kolonija koje degradiraju i obesmišljavaju ovaj vid umjetničkog djelovanja veoma važno da Umjetnička galerija kao institucija koja njeguje i prezentuje profesionalizam i kvalitet i dalje dobija podršku da nastavi s organizovanjem Međunarodne likovne simpozij radionice.

2018-07-18-Pocela_s_radom_likovna_kolonija-2 

„Rad Simpozij radionice 'Sava' značajan je i zbog prezentacije domaćeg likovnog stvaralaštva u zemljama regije i inostranstvu. Ovom kolonijom omogućit će se Umjetničkoj galeriji da svojim savremenim konceptom rada i profesionalizmom prikaže visoke domete umjetničke produkcije, kako na lokalnom tako i na državnom nivou i da obogaćuje fundus umjetničkih djela. Dobitnik Zlatne palete za 2017. godinu je akademski slikar iz Nikšića Miomir Mišo Vemić koji će se u septembru predstaviti Brčacima svojom samostalnom izložbom“, zaključila je kustosica Sonja Đurović.