Zamjenik gradonačelnika o statusu Brčko distrikta BiH sa studentima iz Južne Karoline

12.4.2018. U posjeti Brčko distriktu BiH danas je boravilo deset studenata s Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini koji provode tri i po mjeseca u okviru programa studiranja u inostranstvu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a u okviru Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država. Oni su s ciljem što boljeg sagledavanja političke situacije na Balkanu obišli Sarajevo i Mostar, a danas ih je u Gradskoj vijećnici ugostio zamjenik gradonačelnika Anto Domić, kojim im je pojasnio specifičnosti kao i nastanak i razvoj Brčkog od devedesetih godina do danas.
2018-04-12-Posjeta_Americkih_studenata-1

„Ovo je bila odlična prilika da od zamjenika gradonačelnika saznamo kako se politička situacija mijenjala u Brčkom tokom proteklih godina. Hvala mu na izdvojenom vremenu. Naš cilj je da direktno od političkih predstavnika čujemo kakva je politička situacija u ovom dijelu Balkana. Sljedeći grad koji ćemo obići je Banja Luka“ , rekla je Džesika Kolins iz Centra za studije SAD-a. 

2018-04-12-Posjeta_Americkih_studenata-2

Anto Domić, zamjenik gradonačelnika, naglasio je da su se studenti interesovali za specifičnost Brčko distrikta BiH, način na koji komuniciramo, uticaj entiteta na organizovanje administracije, veze s državom i njegove nadležnosti.

„Najviše ih je zanimalo zašto je Brčko distrikt BiH oformljen na ovaj način kao jedinica lokalne samouprave. Prenio sam im neke ključne podatke kako bi mogli razumjeti naš ustavno-pravni položaj u odnosu na ostatak BiH. Iako je to veoma kompleksna materija, izazvala je interes kod studenata i niz pitanja“, zaključio je Domić.