Milić u Šidu na završnoj konferenciji projekta "Odgovor na vanredne situacije – SADA"

1.3.2018. Završnom konferencijom u Šidu Republika Srbija završava aktivnosti na projektu „Odgovor na vanredne situacije – SADA“ koji finansira Evropska unija, a implementira Vlada Brčko distrikta BiH zajedno sa Općinom Brod i partnerima iz Republike Srbije: Šid i Sremska Mitrovica. Bosanskohercegovačka strana projekat će uspješno privesti kraju u narednih dvadesetak dana.
2018-03-01-Zavrsna_Konferencija_u_Sidu-2
 
U Brčkom je krajem januara upriličena primopredaja vrijedne opreme za vanredne situacije donirane u okviru projekta. Civilna zaštita Brčko distrikta BiH bogatija je za dva terenska vozila, tri pumpe velikog kapaciteta, dvije muljne pumpe, uniforme, aluminijske i gumene čamce te dodatnu opremu. Ovom prilikom održana je i zajednička vježba Jedinice za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH i Jedinice civilne zaštite Općine Brod u kojoj je korištena oprema nabavljena kroz ovaj projekat.

Radi se o projektu čiji je osnovni cilj da se osposobe službe za brze odgovore u slučaju elementarnih nepogoda s ciljem zaštite ljudi i imovine.
 
Učešćem u ovom projektu Brčko distrikt BiH je pokazao da zna da aplicira i radi na ovakvim projektima, a posebno je vrijedno i iskustvo prilikom saradnje sa ostalim lokalnim zajednicama.

Vrijednost projekta  „Odgovor na vanredne situacije – SADA“ prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina u okviru IPA programa 2007–2013. iznosi 1.159.901,19 eura,  od čega se 555.764,58 eura odnosi na partnere iz Republike Srbije, dok je za BiH taj iznos 604.136,61 eura. Izraženo u postocima oko 84% vrijednosti projekta su grant sredstva koja finansira Evropska unija, dok su preostala sredstva kofinansirali partneri.
2018-03-01-Zavrsna_Konferencija_u_Sidu-1