Usaglašeni naredni koraci za osnivanje regionalne elitne gimnazije u Brčkom

19.2.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić razgovarao je u Brčkom s ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem i njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim gospodinom Fotijem o osnivanju regionalne elitne gimnazije u Brčko distriktu BiH te narednim koracima koje je neophodno ispuniti kako bi 2019. školske godine ova škola primila prve učenike.
2018-02-19-Posjeta_Gimnazija-2

Ovo je nastavak razgovora vođenih prije dva mjeseca na temu osnivanja srednjoškolske ustanove na prostoru Brčko distrikta BiH u objektu Srpske pravoslavne crkve u Mjesnoj zajednici Ilićka.

„Dogovorili smo se da narednih dana razmotrimo sve pravne akte, formiramo radnu grupu koja bi radila na tom pitanju, a ono što tome prethodi jeste da ministarstvo prosvjete izađe pred Vladu RS s informacijom o planiranim aktivnostima, gdje će razmotriti kakve su mogućnosti da RS bude osnivač jedne takve škole u našem gradu“, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da će ova gimnazija pružati visok nivo kvaliteta obrazovanja te da je u smislu kvaliteta možemo nazvati elitnom. Škola bi, kako je istakao gradonačelnik, trebalo da bude regionalnog karaktera, otvorena za učenike s drugih prostora BiH i šire, ali i za sve učenike s prostora Distrikta, bez obzira na nacionalnu i vjersku opredijeljenost.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da crkva ima adekvatan objekat za osnivanje jedne gimnazije.

2018-02-19-Posjeta_Gimnazija-1

„Crkva je organizacija koja je oduvijek vodila računa o prosvjeti, i kroz historiju i sada. Školovanje će biti besplatno ali smo planirali da, s obzirom da će biti regionalnog karaktera, osnujemo i internat“, dodao je vladika Fotije.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević naveo je da je danas definisano da to bude gimnazija društvenog smjera koja bi imala takve programe koji će omogućiti učenicima kvalitetna znanja da mogu studirati bilo gdje u svijetu bez problema.

„Bili bismo sretni da u ovu gimnaziju dođu učenici iz svih dijelova države, regije i svijeta i imamo dosta posla da bismo doveli do toga da 2019. godine ova škola počne s radom. Uz elaborat moramo pripremiti i sve potrebne dokumente koje ćemo dostaviti Distriktu da donesu odluku o osnivanju jedne takve škole, da nam daju dozvolu, a naknadno utvrditi nastavni plan i program, definisati kadrove koji će moći raditi u ovoj gimnaziji, ne remeteći rad postojeće Gimnazije“, rekao je ministar Malešević. On je dodao da bi prema sadašnjim planovima učenički dom bio kapaciteta od oko 200 mjesta za učenike koji će doći iz drugih gradova.